VITAMINS and COENZYMES Questions and Answers pdf :-

1. The symptoms of retinol excess are

A. bone fragility
B. nausea
C. weakness
D. all of these

Answer: D

2. Main function of insulin hormone is to

A. increase glycogen in liver
B. decrease glycogen in liver
C. increase blood sugar
D. decrease blood sugar

Answer: D

3. Ascorbic acid acts as an

A. reducing agent
B. oxidizing agent
C. oxidizing and reducing agent both
D. none of the above

Answer: A

4. A deficiency of thiamin produces the disease known as

A. beri-beri
B. scurvy
C. cataract
D. anemia

Answer: A

5. Acyl carrier protein (ACP) plays an important role in the biosynthesis of

A. fatty acids
B. amino acids
C. sugars
D. carbohydrates

Answer: A

6. Vitamin B12 (Cobalamin) is only synthesized by

A. fishes
B. micro-organisms
C. plants
D. animals

Answer: B

7. Which of the following are reduced coenzymes?

A. NADH and FADH2
B. NAD+ and FAD
C. ATP and GTP
D. Coenzyme A and ubiquinone

Answer: A

8. The absence of ascorbic acid in the human diet gives rise to

A. rickets
B. pernicious anemia
C. cataract
D. beri-beri

Answer: B

9. Vitamins are essential because the organism

A. can’t synthesize these compounds at all
B. can synthesize these compounds partially
C. can’t synthesize these compounds in the adequate amounts
D. none of the above

Answer: A

10. The prosthetic group biotin is a carrier of which type of molecule?

A. Activated carbon dioxide (CO2)
B. Ammonia
C. Methyl group
D. Sulfhydryl group

Answer: A

VITAMINS and COENZYMES Questions and Answers ::

11. Lipoic acid exists in

A. oxidized form
B. reduced form
C. oxidized and reduced form both
D. none of these

Answer: C

12. Vitamin B12 is useful in the prevention and treatment of

A. pernicious anemia
B. scurvy
C. cataract
D. beri-beri

Answer: A

13. An example of a digestive hormone is

A. lipase
B. pepsin
C. amylase
D. gastrin

Answer: D

14. In the co-enzyme B12the position occupied by a cyanide ion in vitamin B12 is bonded directly to the __________ of the ribose of adenosine.

A. adenine
B. 5-6 dimethylbenzimidazole
C. hydroxycobalamin
D. cyanocobalamin

Answer: A

15. The reductant, NADH, transfers the electrons via a flavo-proteins to the specific disulfide (S-S) protein to form a dithiol (SH,SH) protein which converts vitamin

A. B12(Co2+)to B12(Co)
B. B12(Co) to B12(Co2+)
C. B12(Co2+)to B12(Co+)
D. B12(Co+)to B12(Co2+)

Answer: C

VITAMINS and COENZYMES Questions and Answers pdf free download ::