VIBRIO,AEROMONAS and PLESIOMONAS Questions and Answers pdf :-

1. Which of the following medium are used to differentiate the colonies of Vibrio cholerae andV parahaemolyticus?

A. Alkaline bile salt
B. Thiosulphate-citrate-bile-sucrose
C. MacConkey
D. All of the above

Answer: B

2. Which of the followings can be used to differentiate between classical and El Tor biotypes of Vibrio cholerae?

A. Sensitivity to Mukerjee’s group IV phage
B. Agglutination of fowl RBCs
C. Sensitivity to polymyxin B
D. All of these

Answer: D

3. Which of the following biotypes of Vibrio cholerae are prevalent in India?

A. EI Tor
B. Classical
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer: A

4. Which of the following bacteria is associated with food poisoning due to consumption of sea fish?

A. Vibrio parahaemolyticus
B. V alginolyticus
C. V vulnificus
D. All of these

Answer: A

5. Which of the following conditions can be caused by Plesiomonas?

A. Septicaemia
B. Gastroenteritis
C. Cellulites
D. All of these

Answer: D

6. Acute diarrhoeal disease resembling cholera can be caused due to

A. Aeromonas hydrophila
B. Vibrio vulnificus
C. V. alginolyticus
D. All of these

Answer: A

7. The transport medium for Vibrio cholerae can be

A. Venkatraman-Ramakrishnan medium
B. Selenite F broth
C. Tetrathionate broth
D. Nutrient broth

Answer: A

8. Which of the following does not cause wound infection following exposure to sea water or infected shellfish?

A. Vibrio vulnificus
B. V. alginolyticus
C. V. cholerae
D. Aeromonas

Answer: C

9. The test(s) used for the assay of cholera toxin is/are

A. Radioimmunoassay
B. Enzyme-linked immunosorbent assay
C. Morphological changes in Chinese hamster ovary cells
D. All of the above

Answer: D

10. The DNA coding for the production of cholera toxin in Vibrio cholerae is on the

A. phage
B. plasmid
C. chromosome
D. transposon

Answer: C

VIBRIO,AEROMONAS and PLESIOMONAS Questions and Answers ::

11. The halophilic bacteria is/are

A. V. alginolyticus
B. V. vulnificus
C. Vibrio parahaemolyticus
D. All of these

Answer: D

12. Which of the following toxin resembles cholera toxin?

A. Stable toxin of E. coli
B. Diphtheria toxin
C. Labile toxin of Escherichia coli
D. Tetanus toxin

Answer: C

VIBRIO,AEROMONAS and PLESIOMONAS Questions and Answers pdf free download ::