UROLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf

oUROLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1. The most ominous sign or symptom of urinary system disease is:
A. Urinary frequency.
B. Pyuria.
C. Pneumaturia.
D. Dysuria.
E. Hematuria.
Answer: E

2. A patient with acute urinary tract infection (UTI) usually presents with:
A. Chills and fever.
B. Flank pain.
C. Nausea and vomiting.
D. 5 to 10 white blood cells per high-power field (hpf) in the uncentrifuged urine specimen.
E. Painful urination.
Answer: E

3. Renal adenocarcinomas:
A. Are of transitional cell origin.
B. Usually are associated with anemia.
C. Are difficult to diagnose.
D. Are extremely radiosensitive.
E. Frequently are signaled by gross hematuria.
Answer: E

4. Ureteral obstruction:
A. Is associated with hematuria.
B. Is associated with deterioration of renal function and rising blood urea nitrogen (BUN) and creatinine values.
C. Is commonly caused by a urinary tract calculus.
D. Usually requires open surgical relief of the obstruction.
E. Is usually associated with infection behind the obstruction.
Answer: C

5. Stress urinary incontinence:
A. Is principally a disease of young females.
B. Occurs only in males.
C. Is associated with urinary frequency and urgency.
D. May be corrected by surgically increasing the volume of the bladder.
E. Is a disease of aging produced by shortening of the urethra.
Answer: E

UROLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf
UROLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf

6. Which of the following is/are true of blunt renal trauma?
A. Blunt renal trauma and penetrating renal injuries are managed similarly.
B. Blunt renal trauma with urinary extravasation always requires surgical exploration.
C. Blunt renal trauma must be evaluated by contrast studies using either IVP or CT.
D. Blunt renal trauma requires exploration only when the patient exhibits hemodynamic instability.
E. Any kidney fractured by blunt renal trauma must be explored.
Answer: D

7. Carcinoma of the bladder:
A. Is primarily of squamous cell origin.
B. Is preferentially treated by radiation.
C. May be treated conservatively by use of intravesical agents even if it invades the bladder muscle.
D. May mimic an acute UTI with irritability and hematuria.
E. Is preferentially treated by partial cystectomy.
Answer: D

8. The major blood supply to the testes comes through the:
A. Hypogastric arteries.
B. Pudendal arteries.
C. External spermatic arteries.
D. Internal spermatic arteries.
Answer: D

9. Patients who have undergone operations for benign prostatic hypertrophy or hyperplasia:
A. Require routine rectal examinations to detect the development of carcinoma of the prostate.
B. Do not need routine prostate examinations.
C. Have a lesser incidence of carcinoma of the prostate.
D. Have a greater incidence of carcinoma of the prostate.
Answer: A

10. The male contribution to a couple’s infertility is approximately:
A. 10%.
B. 25%.
C. 50%.
D. 75%.
Answer: C

11. To maximize fertility potential, orchidopexy for cryptorchidism should be done before:
A. Age 15 years.
B. Age 12 years.
C. Marriage.
D. Age 2 years.
Answer: D

12. Within the age group 10 to 35 years, the incidence of carcinoma of the testis in males with intra-abdominal testes is:
A. Equal to that in the general population.
B. Five times greater than that in the general population.
C. Ten times greater than that in the general population.
D. Twenty times greater than that in the general population.
Answer: D

13. The appropriate surgical treatment for suspected carcinoma of the testis is:
A. Transscrotal percutaneous biopsy.
B. Transscrotal open biopsy.
C. Repeated examinations.
D. Inguinal exploration, control of the spermatic cord, biopsy, and radical orchectomy if tumor is confirmed.
Answer: D

14. If torsion of the testicle is suspected, surgical exploration:
A. Can be delayed 24 hours and limited to the affected side.
B. Can be delayed but should include the asymptomatic side.
C. Should be immediate and limited to the affected side.
D. Should be immediate and include the asymptomatic side.
Answer: D

15. Epididymitis, either unilateral or bilateral, in a prepubertal male:
A. Is a frequent diagnosis.
B. Can be dealt with on an outpatient basis.
C. Is a major scrotal problem in this age group.
D. Is a rare phenomenon.
Answer: D

UROLOGY Interview Questions and Answers  ::

16. Patients with prostatitis, especially acute suppurative prostatitis:
A. Should have residual urine measured by intermittent catheterization.
B. Should have bladder decompression by urethral catheter.
C. Should have repeated prostatic massage.
D. Should have no transurethral instrumentation if possible.
Answer: D

17. Benign prostatic hypertrophy with bladder neck obstruction:
A. Is always accompanied by significant symptoms.
B. Is best diagnosed by endoscopy and urodynamic studies.
C. Is easily diagnosed by the symptoms of frequency, hesitancy, and nocturia.
D. Is always accompanied by residual urine volume greater than 100 ml.
Answer: B

18. Which of the following statements are true concerning male infertility?

a. Although 15% of couples in the United States are affected by infertility, the male rarely contributes to the problem
b. A varicocele can be associated with diminished sperm motility and abnormal sperm morphology
c. Complete testicular failure will usually respond to systemic testosterone administration
d. Anti-sperm antibodies are an important cause of infertility which may be treated successfully with corticosteroid administration
Answer: b, d

19. A 65-year-old male is diagnosed as having prostatic cancer based on transrectal biopsy of a 1 cm palpable nodule. Which of the following statement(s) are true concerning his management?

a. If the tumor is confined within the prostatic capsule (stage A or B), radical prostatectomy is an appropriate option
b. If positive lymph nodes are detected on laparoscopic pelvic lymph node dissection (stage Dl), radical prostatectomy is indicated
c. Radical prostatectomy is invariably associated with impotence
d. External beam radiation is an appropriate treatment if the tumor is confined to the prostate
e. There is currently no role for orchiectomy in the management of prostatic cancer
Answer: a, d

20. Extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) has had a dramatic effect on the management of urinary stones. Which of the following statement(s) are true concerning shock wave lithotripsy of urinary stones?

a. The basic principle of lithotripsy involves the generation of shock waves which are focused fluoroscopically on the calculus and are delivered to the patient who is submersed in a water bath
b. The most common complication after lithotripsy is ureteral obstruction secondary to stone fragments
c. ESWL can be associated with stone-free rates ranging between 60%-95% at six months for renal and proximal ureteral stones
d. The combination of ESWL with percutaneous nephrolithotripsy improves the results for stone clearance in patients with large or branched stones such as staghorn calculi
Answer: a, b, c, d

21. Which of the following statement(s) are true concerning bladder carcinoma?

a. Epidemiologic studies have implicated cigarette smoking as a risk factor
b. If cystoscopy demonstrates a bladder carcinoma as the cause of painless hematuria, no further evaluation is necessary
c. Multi-focal and recurrent bladder tumors are usually treated with transurethral resection and intravesical chemotherapy
d. The results of treatment for locally advanced bladder tumors are similar with either radical cystectomy or radiation therapy
Answer: a, c

22. The most common malignant neoplasm of the kidney is the hypernephroma or renal cell carcinoma. Which of the following statement(s) are true concerning renal neoplasms?

a. Renal cell carcinomas can produce a variety of hormone or hormone-like substances
b. Bilateral multifocal renal cell cancers can be associated with the multiple endocrine neoplasia syndrome
c. A “tumor deformity” on IVP is diagnostic of a renal cell carcinoma
d. Early control of the renal pedicle is an important aspect of surgical management of renal cell carcinoma
e. Patients with renal cell carcinoma in a solitary kidney will inevitably require total nephrectomy and long-term dialysis for the resultant renal failure
Answer: a, d

23. A 28-year-old white male presents with asymptomatic testicular enlargement. Which of the following statement(s) is/are true concerning his diagnosis and management?

a. Tumor markers, b-fetoprotein (AFP) and ?-human chorionic gonadotropin (HCG) will both be of value in the patient regardless of his ultimate tissue type
b. Orchiectomy should be performed via scrotal approach
c. The diagnosis of seminoma should be followed by postoperative radiation therapy
d. With current adjuvant chemotherapy regimens, retroperitoneal lymphadenectomy is no longer indicated for non-seminomatous testicular tumors
Answer: c

24. Which of the following statement(s) is/are true concerning benign prostatic hypertrophy (BPH)?

a. Prostatic size has no consistent relationship to urethral obstruction
b. Renal failure secondary to obstructive uropathy occurs as bladder pressure rises and is eventually transmitted proximally to the renal pelvis
c. Hormonal treatment for BPH involves treatment with a 5 a-reductase inhibitor which blocks the conversion of testosterone to the dihydrotestosterone
d. Intermittent catheterization, although a temporizing measure, is not an effective treatment for relief of symptoms of BPH
Answer: a, b, c

25. A 55-year-old male presents with severe flank pain radiating to the groin associated with nausea and vomiting. Urinalysis reveals hematuria. A plain abdominal film reveals a radiopaque 5 mm stone in the area of the ureterovesical junction. Which of the following statement(s) is/are true concerning this patient’s diagnosis and management?

a. A likely stone composition for this patient would be uric acid
b. The stone will likely pass spontaneously with the aid of increased hydration
c. Stone analysis is of relatively little importance
d. Patients with a calcium oxalate stone and a normal serum calcium level should undergo further extensive metabolic evaluation
Answer: b

26. Which of the following statements are true concerning male impotence?

a. Psychologic factors account for less than half the cases of male impotence
b. Vascular testing for vasculogenic impotence may include Doppler determination of penile systolic blood pressure and super selective pelvic arteriography
c. Penile implants are the first line treatment for patients with impotence due to diabetes or vascular dysfunction
d. Impotence associated with abdominal perineal resection is due to direct trauma to pelvic nerves and may be improved with papaverine injection
Answer: a, b, d

27. Which of the following statement(s) are true concerning the detection and diagnosis of prostatic cancer?

a. An elevation of prostate specific antigen (PSA) is highly sensitive and specific for prostatic carcinoma
b. American blacks have an increased risk of prostatic carcinoma
c. Autopsy series would suggest that 10% of men in their 50’s will have small latent prostatic cancers
d. Transrectal prostatic biopsy is indicated for a palpable 1 cm prostate nodule
e. Serum prostatic acid phosphatase remains the most useful tumor marker for prostatic carcinoma
Answer: b, c, d

UROLOGY Objective type Questions and Answers pdf free download ::