TRANSCRIPTION Questions and Answers pdf :-

1. Which of the following enzyme is used for synthesis of RNA under the direction of DNA?

A. RNA polymerase
B. DNA ligase
C. DNA polymerase
D. RNA ligase

Answer: A

2. What is the usual sequence of a Pribnow box?

A. AUAUA
B. TATAAT
C. UUUUU
D. TTGACA

Answer: B

3. Which of the following component of RNA polymerase facilitates the recognition of promoter sequences?

A. a subunit
B. b subunit
C. s subunit
D. c subunit

Answer: C

4. Which of the following statement defines a replicon?

A. A DNA molecule that encodes pili for conjugation
B. A DNA molecule that is able to replicate and be maintained
C. A DNA template which is used in transcription
D. The enzyme responsible for transposition

Answer: B

5. Which eukaryotic RNA polymerase makes tRNA’s?

A. RNA polymerase 1
B. RNA polymerase 2
C. RNA polymerase 3
D. Any of these

Answer: C

6. The location of first hexameric sequence typically found in pro-karyotic promoters is

A. at the transcription start site
B. approximately 35 bases upstream of the transcription start site
C. approximately 10 bases upstream of the transcription start site
D. approximately 25 bases upstream of the transcription start site

Answer: B

7. Which of the following is a product of transcription?

A. mRNA
B. tRNA
C. rRNA
D. all of these

Answer: D

8. The sigma factor

A. is responsible for recognizing the termination sequence
B. provides the catalytic function of cleaving off pyrophosphates during mRNA synthesis
C. recognizes the promotor
D. accomplishes DNA restriction

Answer: C

9. The synthesis of mRNA based on a DNA template is called

A. DNA replication
B. transcription
C. translation
D. DNA restriction

Answer: B

10. Recognition/binding site of RNA polymerase is called

A. receptor
B. promoter
C. facilitator
D. terminator

Answer: B

TRANSCRIPTION Questions and Answers ::

11. Which of the following enzyme(s) is/are required for lactose fermentation?

A. Transacetylase
B. ß-galactosidase
C. Galactoside permease
D. All of these

Answer: D

12. Which of these catalyzes the synthesis of RNA from a DNA template?

A. DNA gyrase
B. DNA ligase
C. DNA polymerase
D. RNA polymerase

Answer: D

13. A level of regulation, demonstrated by the termination of transcription if tryptophan is abundant, by the tryptophan operon in E.coli cells is called

A. activation
B. attenuation
C. corepression
D. desiccation

Answer: B

14. An mRNA transcript of a gene contains

A. a start codon
B. a stop codon
C. a terminator
D. all of these

Answer: D

TRANSCRIPTION Questions and Answers pdf free download ::