20 TOP STREPTOCOCCUS Questions and Answers pdf

STREPTOCOCCUS Questions and Answers pdf :-

1. The bacteria involved in the production of dental caries is/are

A. Streptococcus mutans
B. S sanguis
C. Both (a) and (b)
D. Streptococcus pyogenes

Answer: C

2. Which of the following test indicates the susceptibility to streptococcal pyrogenic exotoxin?

A. Schick test
B. Disk test
C. ASO test
D. Precipitation test

Answer: B

3. Which of the following condition is non-suppurative sequelae of Streptococcus pyogenesinfections?

A. Acute rheumatic fever
B. Acute glomerulonephritis
C. Erythema nodosum
D. All of these

Answer: D

5. Streptococcus pyogenes can be differentiated from other haemolytic Streptococci on the basis of

A. Bacitracin sensitivity
B. Erythromycin sensitivity
C. Aminoglycosides sensitivity
D. Penicillin sensitivity

Answer: A

6. Streptolysin O is

A. antigenic
B. oxygen-labile
C. heat-labile
D. all of these

Answer: D

STREPTOCOCCUS Questions and Answers ::

7. Cell wall protein of Streptococcus pyogenes crossreacts with human

A. synovial fluid
B. cardiac valves
C. myocardium
D. vascular intima

Answer: C

8. Individuals suffering from primary atypical pneumonia have agglutinins to

A. Streptococcus MG
B. S avium
C. S mutans
D. Enterococcus faecalis

Answer: A

9. Which of the following test(s) may establish retrospective diagnosis of streptococcal infection?

A. Anti-DNase B test
B. ASO test
C. Streptozyme test
D. All of these

Answer: D

10. The bacterial sore throat is caused by

A. Staphylococcus aureus
B. Haemophilus spp
C. Streptococcus pyogenes
D. Mycoplasma pneumoniae

Answer: C

11. Crystal violet blood agar is a selective medium for

A. ß-haemolytic streptococci
B. Staphylococcus aureus
C. Corynebacterium diphtheriae
D. Mycobacterium tuberculosis

Answer: A

STREPTOCOCCUS Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *