REPLICATION of DNA Questions and Answers pdf :-

1. The overall conclusion of the Hershey-Chase experiment was that

A. DNA was responsible for heredity
B. proteins and DNA were responsible for heredity
C. the ratio of Adenine to thymine was always the same
D. phage DNA was similar to bacterial DNA

Answer: A

2. A cesium chloride will separate DNA molecules by

A. absorption
B. resorption
C. density
D. adhesion

Answer: C

3. If one cell has AT contents 40%, what will be the percentage of Guanine residue?

A. 60%
B. 15%
C. 30%
D. Guanine residue can not be calculated

Answer: C

4. Which of the following enzyme adds complementary bases during replication?

A. Helicase
B. Synthesase
C. Replicase
D. Polymerase

Answer: D

5. Which DNA polymerase removes RNA primers in DNA synthesis?

A. Polymerase I
B. Polymerase II
C. Polymerase III
D. none of these

Answer: A

6. Enzymes, responsible for unraveling short segments of DNA is

A. DNA polymerase
B. helicase
C. DNA ligase
D. primase

Answer: B

7. Enzyme, responsible for proofreading base pairing is

A. DNA polymerase
B. Telomerase
C. Primase
D. DNA ligase

Answer: A

8. Which of the following would not contain DNA?

A. Yeast
B. Bacteria
C. Glass crystals
D. Mold

Answer: C

9. The nucleosome consists of histone

A. octamer and 146 bp of DNA
B. tetramer and 146 bp of DNA
C. hexamer and 146 bp of DNA
D. none of the above

Answer: A

10. What bands will be observed in a cesium chloride gradient after two rounds of replication?

A. One light, one medium and one heavy band
B. One light and one medium band
C. One medium band
D. One medium and one heavy band

Answer: B

REPLICATION of DNA Questions and Answers ::

11. Proteins involved in opening a replication bubble are

A. DNA helicases
B. single stranded binding proteins
C. ligase
D. DNA topoisomerase

Answer: D

12. What is the main damaging effect of UV radiation on DNA?

A. Depurination
B. Formation of thymine dimers
C. Single strand break
D. Dehydration

Answer: B

13. The higher order structure of DNA shows symmetry, whereas the higher order structures of most proteins do not. Why isn’t protein shape more regular like DNA?

A. DNA has one main function in cells whereas proteins have many.
B. The many different amino acid R groups on proteins confer many different shapes.
C. Some S amino acids cause proteins to bend; others cause protein to flatten.
D. All of the above

Answer: D

14. DNA helicase is used to

A. unwind the double helix
B. interact the double helix closely
C. break a phosphodiester bond in DNA strand
D. none of the above

Answer: A

15. Klenow fragment without free nucleotides exhibits

A. exonuclease activity
B. endonuclease activity
C. nickase activity
D. no activity

Answer: A

16. E.coli DNA polymerases II and III lack

A. 5′ ? 3′ exonuclease activity
B. 5′ ? 3′ endonuclease activity
C. partially 5′ ? 3′ exonuclease activity
D. partially 5′ ? 3′ endonuclease activity

Answer: A

17. In sperm heads, DNA is particularly highly condensed and the histones are replaced with small basic protein called

A. protamines
B. purines
C. pyrimidines
D. all of the above

Answer: A

18. Okazaki fragments occur during

A. transformation
B. replication
C. polymerase reaction
D. synthesis

Answer: B

19. DNA can be sequenced by the

A. chemical method
B. chain termination procedure
C. both (a) and (b)
D. physical method

Answer: C

20. Which histone(s) are associated with the linker DNA of a nucleosome?

A. Histone H1
B. Histones H2A and H2B
C. Histone H3
D. Histone H4

Answer: A

REPLICATION of DNA Questions and Answers pdf free download ::