20 TOP POXVIRIDAE and PICRONAVIRIDAE Questions and Answers pdf

POXVIRIDAE and PICRONAVIRIDAE Questions and Answers pdf :-

1. The disease(s) caused by genus Orthopoxvirus is/are

A. Vaccinia
B. Smallpox
C. Cowpox
D. All of these

Answer: D

2. The virus(es) which can cause aseptic meningitis is/are

A. Polioviruses
B. Coxsackieviruses
C. Echo viruses
D. All of these

Answer: D

3. Which of the following genera can cause disease in humans?

A. Orthopoxvirus
B. Parapoxvirus
C. Molluscipoxvirus
D. All of these

Answer: D

4. Which of the coxsackieviruses can cause herpangina?

A. Group A
B. Group B
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer: A

5. Which of the following genera is included in the family Picorna-viridae?

A. Enterovirus
B. Rhinovirus
C. Hepatovirus
D. All of these

Answer: D

POXVIRIDAE and PICRONAVIRIDAE Questions and Answers ::

6. Transmission of Molluscum contagiosum virus is through

A. direct contact
B. sexual contact
C. both (a) and (b)
D. none of these

Answer: C

7. Which of the following viruses are acid-labile?

A. Rhinoviruses B. Echoviruses
C. Polioviruses D. Coxsackieviruses

Answer: A

8. The symmetry of nucleocapsid of poxvirusps is/are

A. complex
B. icosahedral
C. helical
D. all of these

Answer: A

9. The cell lines which can support the growth of polioviruses is/are

A. Human amnion
B. Monkey kidney
C. HeLa
D. All of these

Answer: D

POXVIRIDAE and PICRONAVIRIDAE Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *