50 TOP POLYMERASE CHAIN REACTION Questions and Answers pdf

POLYMERASE CHAIN REACTION Questions and Answers pdf :-

1. The viruses that can achieve neoplastic transformation are called

A. DNA tumor viruses
B. RNA tumor viruses
C. retroviruses HIV
D. none of these

Answer: A

2. Which of the following is/are?

A. Primers
B. DNA polymerase
C. Nucleotides
D. All of these

Answer: D

3. For gene transfer to be effective, transforming DNA must be

A. incorporated into the bacterial chromosome
B. incorporated into a viral genome
C. free in the bacterial cytoplasm
D. none of the above

Answer: A

4. Double stranded DNA denaturation with specified limit of temperature is

A. reversible reaction
B. irreversible reaction
C. either (a) or (b)
D. none of these

Answer: A

5. From a single molecule of DNA, PCR can make

A. one additional copy
B. hundreds of copies
C. thousands of copies
D. millions of copies

Answer: D

6. Genomic libraries are made from

A. genomic DNA of an organism
B. genomic RNA of an organism
C. genomic cDNA of an organism
D. genomic mRNA of an organism

Answer: A

7. Bacteriophages are

A. cells in the blood that eat bacteria
B. a class of bacteria
C. bacterial viruses
D. none of the above

Answer: C

8. Specialized transduction occurs when

A. the bacteriophage incorporates randomly in the bacterial chromosome
B. the bacteriophage never incorporates into the bacterial chromosome
C. the bacteriophage always incorporates at the same position in the bacterial chromosome
D. none of the above

Answer: C

9. PCR is used

A. to diagnose genetic diseases
B. to solve crimes
C. to study gene function
D. all of these

Answer: D

10. To clone into a plasmid vector, both the plasmid and the foreign DNA are cut

A. with the same restriction enzyme and mixed together
B. with different restriction enzyme and mixed together
C. with the combination of enzymes and then seperated
D. with the combination of enzymes and mixed together

Answer: A

POLYMERASE CHAIN REACTION Questions and Answers ::

11. PCR can be used to amplify a specific fragment of DNA from which of the following?

A. A drop of blood
B. A hair follicle
C. A fragment of skin
D. All of these

Answer: D

12. Transformation means

A. formation of a pilus
B. acquiring DNA from the bacterial cell environment
C. plasmid containing a F factor
D. F+ and F- strains of bacteria

Answer: B

13. Restriction maps

A. allows comparison between DNA molecules without the need to determine nucleotide sequence
B. allows comparison between DNA molecules but requires to determine nucleotide sequence
C. does not allow comparison between DNA molecules
D. none of the above

Answer: A

14. Which of the following is correct?

A. HIV is a retrovirus that kills human helper T cells
B. Causes acquired immune deficiency syndrome (AIDS)
C. Cripples the immunity systems
D. All of the above

Answer: D

15. A PCR cycle consists of

A. three steps, denaturation, primer annealing and elongation
B. three steps, denaturation, initiation and elongation
C. three steps, primer annealing, elongation and termination
D. three steps, initiation, elongation and termination

Answer: A

POLYMERASE CHAIN REACTION Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *