70 TOP PHYSIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf

PHYSIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1. Damage to sensory area 1 of the cerebral cortex results in
a) Loss of perception of pain
b) Loss of tactile and two point discrimination
c) Loss of perception of touch
d) Loss of only tactile discrimination

Ans:b

2. Volume of CSF is about
a) 50ml
b) 100ml
c) 150 ml
d) 200 ml

Ans:c

3.Dissymmetria is seen in
a) Extra pyramidal lesions
b) Cerebellar lesions
c) Pyramidal lesions
d) Cortical lesions

Ans:b

4.Floculonodular lobe of cerebellum is concerned with
a) Equilibrium
b) Co-ordination
c) Baroreception
d) Chemoreception

Ans:a

5.In the postnatal period the greatest growth in the grey matter of the C.N.S is of a) Neuron cell number
b) Length of axon
c) Dendritic tree
d) Size of Perikaryon

Ans:c

6.CSF production per minute
a) 0.30-0.35 ml/min
b)0.5ml/min
c)2ml/min
d) 1 ml/min

Ans:a

7.Function of GABA on CNS is
a) Neuronal inhibition
b) Neuronal activation
c) Glial cell inhibition
d) Glial cell activation

Ans:a

8.The EEG rhythm having lowest frequency is:
a) Alpha
b) Beta
c) Delta
d) Theta

Ans:c

9.Medial geniculate body is concerned with
a) Hearing
b) Vision
c) Smell
d) Taste

Ans:a

10.True statement regarding CSF is
a)Daily production < 700 ml
b)CSF analysis rules out active secretion as a cause of formation of CSF
c)It flows from III ventricle to the IV ventricle
d) Produced only by choroid plexus

Ans:c

11. In cerebellar disease, all the statements are correct except
a) The Romberg’s sign is positive
b) There is Adiodokokinesia
c) There is pendular knee jerk
d) There is involuntary tremor

Ans:d

12.Swallowing center is situated in
a) Midbrain
b) Pons
c) Medulla
d) Cerebellum

Ans:c

13.Hyper kinetic syndromes such as chorea and athetosis are usually associated with
pathological changes in:
a) Motor areas of cerebral cortex
b) Anterior hypothalamus
c) Pathways for recurrent collateral inhibition in the spinal cord
d) Basal ganglia complex

Ans:d

14. An EEG:
a)Provides indication of intelligence
b)Tends to show waves of smaller amplitude during deep sleep than of alert state
c)Show waves with a lower frequency during intense thought than during sleep
d)Is bilaterally symmetrical

Ans:d

15.The following is true about brain metabolism except
a) Use fatty acid in starvation
b) In resting state 60% of total energy utilized
c) Ketone bodies are used in starvation
d) Has no energy store

Ans:a

16.Satiety center in hypothalamus is regulated by:
a) Gastric dilatation
b) Blood glucose levels
c) Blood insulin leve
d) All of the above

Ans:b

17. In hippocampus EEG waves are
a) Alpha wave
b) Beta wave
C) 65 mm of Hg
b)55mmofHg

Ans:d

18.EEG with spike and dome pattern is characteristic of epilepsy
a) Jacksonian
b) Grandmal
c) Petitmal
d) Temporal lobe

Ans:c

19.Buerger waves (alpha waves) of EEG have the rhythm per sec of:
a) 0-4
b)4-7
c)8-13
d) 13-30

Ans:c

20.All the following are more in CSF compared to plasma except
a)Mg
b)Cl
c)HC03
d) Glucose

Ans:d

21. During light sleep, the sleep spindles that appear have the frequency of:
a) 1 -2/sec
b) 6-12/sec
c) 14-16/sec
d) 21 -26/sec

Ans:c

22.Up to what systolic pressure is the brain capable of auto regulation
a) Dorsomedian nucleus of hypothalamus
b) Ventromedian nucleus of hypothalamus
c) Perifornical region
d) 75mmofHg

Ans:a

23. pH of CSF is:
a) 7.13
b) 7.23
c) 7.33
d) 7.40

Ans:b

24.Temporal lobe lesion causes:
a) Homonymous upper quadrantinopia
b) Homonymous lower quadrantinopia
c) Bitemporal hemianopia
d) Binasal hemianopia

Ans:a

25.Hyperphagia results from lesion of
a) Thalamus
b) Cerebral cortex
c) Ventromedial region of supra-optic nucleus
d) Ventrolateral region of supra-optic nucleus

Ans:c

26. Delta waves in EEG are seen in
a) Deep sleep
b) REM sleep
c) Awake with eyes open
d) Awake with eyes closed

Ans:a

27. Nightmares are seen in
a) REM sleep
b) NREM stage II
c) NREM stage III
d) NREM stage IV

Ans:a

28. Which of the following are true of median eminence
a) Portion of ventral hypothalamus
b) Hypothalamo hypophyseal vessels arise here
c) Outside the blood-brain barrier
d) All are correct

Ans:d

29. Unconscious kinesthetic sensations are carried by
a) Posterior columns
b) Ventral spinothalamic tract
c) Anterior spinothalamic tract
d) Lateral spinothalamic tract

Ans:a

30. Crossed extensor reflex is a
a) Withdrawal reflex
b) Postural reflex
c) Monosynaptic reflex
d) Sympathetic reflex

Ans:a

31.Renshaw cell inhibition is an example of
a) Feed-forward inhibition
b) Oscillating motor activity
c) Circuitry for bio feedback
d) All of the above

Ans:a

32.Arousal response is mediated by
a) Dorsal column
b) Reticulo activating system
c) Spinothalamic tract
d) Vestibulo cerebellar tract

Ans:b

33.All are seen in a spinal reflex except
a) Summation
b) Fatigue
c) Memory
d) Adaptation

Ans:b

34.First change to occur in the distal segment of cut nerves
a) Myelin degeneration
b) Axonal degeneration
c) Mitosis of Schwann cell
d) Sprouting

Ans:b

35.Maximum increase in pain threshold occurs in which phase of sleep
a) Phase I
b) Phase 3
c) Phase 4
d) REM sleep

Ans:d

PHYSIOLOGY Objective type Questions and Answers ::

36.Below pressure, CSF absorption stops
a)60mmCSF
b)68mmCSF
c)80mmCSF
d)50cmCSF

Ans:b

37.Phagocytosis in the CNS is done by
a) Astrocytes
b) Schwann cells
c) Microglia
d) Oligocytes

Ans:c

38.The condition known as REM sleep is:
a)That point at which the individual becomes aware and alert
b)Referred to paradoxical sleep
c) Characterized by total lack of all muscular activity
d) Characterized by slow high voltage regular EEG activity

Ans:b

39.Gag reflex is mediated by cranial nerve:
a)VH
b)IX
c)X
d)XII

Ans:b

40.Hypertonia indicates
a) Upper motor neuron injury
b) Lower motor neuron injury
c) Cerebellar lesion
d) Autonomic imbalance

Ans:a

41.What is not true for respiration center?
a)Situated in the medulla and pons
b)Sends out regular bursts of impulses to expiratory muscles during quiet respiration
c)sends out regular impulses to expiratory muscles during quiet respiration
d)Is inhibited during swallowing and vomiting

Ans:c

42.In brain ischaemia, systemic blood pressure rises, this is called:
a) Monro-kellie doctrine
b) Cushing reflex
c) Auto regulation
d) White reaction

Ans:b

43.Vestibular fibers relay in
a) Vermis
b) Lateral geniculate body
c) Floculonodular lobe of cerebellum
d) Auditory cortex

Ans:c

44Vomiting center is situated in the
a) Hypothalamus
b) Amygdala
c) Pons
d) Medulla

Ans:d

45. Broca’s area
a) Is situated in temporal lobe
d) It is synonymous to Wernicke’s area
c) Is an area of hearing
b) Is supplied by middle cerebral artery

Ans:c

46.Crude touch sensations are carried by
a) Lateral spinothalamic tract
b) Posterior columns
c) Ventral spinothalamic tract
d) P)tramidal tract

Ans:c

47.One of the following is a function of hypothalamus
a) Swallowing
b) Vomiting
c) Respiration
d) Homeostasis of temperature

Ans:d

48.Blood brain barrier is maximum permeable to:
a)Na+
b)K+
c) Chloride
d)CO,

Ans:d

49.The basic postural reflex is
a) Crossed extensor reflex
b) Golgi tendon reflex
c) Flexor reflex
d) Positive supporting reflex

Ans:c

50.All of the following manifestations are seen in cases of cerebellar damage in human beings except
a) Loss of non-declarative/reflexive memory
b) Loss of adjustment of ve9tibulo-ocular reflex
c)Static tremor and rigidity
d) Ataxia, atonia and asthenia

Ans:c

51.Which of the following reflexes disappear in the absence of functional connections between the spinal cord and the brain?
a) Swallowing reflex
b) Seating reflex
c) Withdrawal reflex
d)Erection of penis
e) All of the above

Ans:a

52. In the Neurohypophysis, secretory granules accumulate in:
a) Pituicytes
b) Nerve endings
c) Intercellular spaces
b) Association fibers

Ans:b

53. Conduction in which type of nerve fibers is blocked maximally by pressure
a) C fibers
b) A-alpha fibers
c)A-Beta
d)A-gamma

Ans:c

54.Prosapagnosia is
a) Inability to recognize faces
b) Inability to draw
c) Inability to count
d) Inability to smell

Ans:a

55. Pain sensitive part in CNS is
a) Durameter
b) Piameter
c) Brain
d) Pial vessels

Ans:a

56.Wallenberg degeneration is seen in
a) Proximal cut end of nerve with cell body
b) Distal cut end of nerve without cell body
c) Both the free ends of the cut nerve
d) All are true

Ans:a

57.When sensory area-I of the cerebral cortex is ablated
a) Perception of pain is completely abolished
b) Perception of touch is completely abolished
c)There is loss of tactile localization but two point discrimination is not bolished
d)There is loss of tactile discrimination as well as two-point discrimination

Ans:d

58.Injection of hypertonic saline into which area causes diuresis
a) Supraoptic nucleus
b) Paraventricular nucleus
c) Preoptic nucleus
d) Posterior pituitary

Ans:a

59.A unilateral upper motor neuron lesion in the internal capsule is best characterized by
a)Diminished use of contra lateral appendages below the lesion
b)Muscle fasciculations
c)Ipsilateral hypotonicity

Ans:a

60. Source of EEG
a) A potential of pyramidal cells
b) A potential of ganglion cells
c)EPSP and IPSP of cortical cells which behave like dipoles
d)After potentials of parietal cortex

Ans:c

61. Decerebrate animal results from the following experimental procedure:
a) Removal of the cerebrum
b) Tran section at the upper border of midbrain
c) Inter collicular transection
d) Section above the thalamus

Ans:c

62.CSF pressure (lumbar)
a)70-180mmCSF
b)50-100mmCSF
c)>200mmCSF
d) 150-250 mm CSF

Ans:a

63.Which of the foUowing sensation is not carried through posterior column?
a) Touch
b) Proprioception
c) Visceral pain
d) All of the above

Ans:c

64. Stereo anesthesia is due to lesion of
a) Nucleus Gracillis
b) Nucleus cuneatus
c) Spinoreticular tract
d) Subarachnoid space

Ans:b

65.Broca’s area is present in
a) Superior temporal Gyrus
b) Precentral gyrus
c) Post central gyrus
d)Inferior frontal gyrus

Ans:d

66.The cerebellum:
a)Has a totally inhibitory output from its cortex
b)Has only excitatory signal output from its deep nuclear layers
c)Has conscious interpretation of motor activity
d)Has inhibitory influence on muscle tone in humans

Ans:a

67.Hypothalamus regulates all except
a) Food intake
b)Temperature
c) Anticipatory rise in heart rate
d) Hypophysis

Ans:c

68.Loss of feel of size & shape of a object is seen in lesions of
a)Tractus solitarius
b) Tractus cuneatus
c) Lateral spinothalamic tract
d)Spinoreticular tract

Ans:b

67.The reticular formation is a diffuse collection of:
a) Only sensory neurons
b) Only motor.neurons
c) Only autonomic centers
d) All the above

Ans:d

68.CSF is principally secreted by
a) Choroid plexus
b) Arachnoid granulation
c) Floor of fourth ventricle
d)Periaqueductal grey

Ans:a

69.Paralysis agitans is accompanied by imbalance of neurotransmitter contents in
a) Globus pa’llidus and substantia nigra
b) Locus ceruleus
c) Putamen
d) Caudate nucleus and subthalamic body

Ans:a

70.In Rrown-Sequard syndrome sensation, that is lost at the same side of lesion is
a) Pain
b) Touch
c) Temperature
d) Proprioception

Ans:d

PHYSIOLOGY Interview Questions and Answers pdf free download ::

3 thoughts on “70 TOP PHYSIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *