PHARMACOLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1.Acetyl salicylate & phenobarbitone are better absorbed from stomach because they are
a) Weak acids remain non-ionic in gastric pH
b) Weak acids remain ionic in gastric pH
c) Strong acids fully ionized in gastric pH
d) Weak bases which are ionized at gastric pH

Ans:a

2.Chlorpropamide metabolism is enhanced by
a) Ethyl alcohol
b) Diazepam
c) Lorazepam
d) Chloridazepoxide

Ans:a

3.Plasma concentration of drug at time 0 is 96(g/ml).f t Vi is 2 hours concentration in plasma at 10 hours will be
a) 48
b)24
c)12
d)3

Ans:d

4.The factors contributing to the unequal distribution of drugs are all except:
a) Heterogenesity of the drug
b) Binding to plasma proteins
c) Cellular binding
d) Concentration in body fat
e) Blood-brain barrier

Ans:a

5.Protein binding of a drug helps in
a) Distribution
b) Prolonging half life
c) Limiting metabolism
d) All of the above

Ans:d

6.All of following are examples of prodrugs except
a) Levodopa
b) Enlapril
c) Omeprazole
d) Indomethacin

Ans:d

7.Drug levels should be monitored in the treatment of
a) Diabetes
b) Epilepsy
c) Status Asthmatics
d) Hypertension

Ans:b

8.AH are prodrugs except
a)Enalapril
b) Paracetamol
c) Sulphamethoxazole
d) Trimethoprim

Ans:d

9.Which drug has a high first pass effect
a) Amiodarone
b) Phenytoin
c) Verapamil
d) Disopyramide

Ans:c

10.AH of the following do not cross the blood brain barrier except
a) Pyridostigmine
b) Neostigmine
c) Physostigmine
d) Ambenonium

Ans:c

11.Secobarbital and ethanol when given together show:
a) Additive sedative action
b) Reduced sedative action
c) Competitive antagonism
d) Chemical antagonism
e) None of the above

Ans:a

12.Administration of sulfonamide may intensify the action of tolbutamide, through:
a) Activation of the islets of pancreas
b) Direct action on the utilization of glucose
c) Synergistic action
d) Competing with tolbutamide in plasma protein binding

Ans:d

13.The major factor in terminating the action of ethanol is
a) Biotransformation
b) Excretion through lungs
c) Excretion unchanged in urine
d)Excretion in feces
e) None of the above

Ans:a

14.The study of dose, distribution, metabolism & excretion of drugs in the body is known as
a) Pharmacognosia
b) Pharmacodynamics
c) Dose effective study
d) Pharmacotherapy

Ans:b

15.Which of the following is seen in first order kinetics
a) Rate depends upon plasma cone.
b) Rate does not depend on plasma cone.
c) Rate depends upon plasma protein binding
d) Elimination depends upon amount of drug

Ans:a

16.All of the following pairs of drug compete for the same receptors except
a) Ranitidine and histamine
b) Metoclopramide and dopamine
c) Dicyclomine and adrenaline
d) Benzhexol and acetylcholine

Ans:c

17.All are true except
a)Acidic drugs bind to albumin & basic to acid glucoprotein
b)All drugs have the same binding sites and mev compete for them
c)Increased dosage will cause decrease in free drug in plasma throughout the therapeutic range

Ans:b

18. Idiosyncrasy is:
a)A genetically determined abnormal reaction to drugs
b)A characteristic toxic effect at therapeutic doses
c)An altered physiological state produced by repeated drug use
d)An immunologically mediated reaction

Ans:a

19.Not metabolized in liver
a)Cimetidine
b) Phenytoin
c) Diazepam
d) Penicillin G

Ans:d

20.The following drug is not secreted in bile
a) Penicillin
b) Phenolphthalein
c) Novobiocin
d) Erythromycin

Ans:a

21.Alcohol should not be given with
a) Sulphonamides
b) Clonidine
c) Reserpine
d) Metronidazole

Ans:d

22.Methanol causes blindness due to its
a) Hypersensitivity reactions
b) Conjugated products
c) Idiosyncratic reaction
d) Oxidative products

Ans:d

23. The combination of propranolol & nifedipine in essential hypertension is used because
a) CNS effects of propanolol are prevented
b) Pedal edema of nifedipine is prevented
c)Alteration of serum lipids by propranolol is prevented
d)Reflex sympathetic activity of nifedipine is prevented

Ans:d

24.Which cytochrome is responsible for drug metabolism?
a)P-450
b)C-3b
c)C-3a
d)C-2a

Ans:a

25. Drugs significantly affected by enzyme induction include the following except:
a) Barbiturate
b) Chlorpromazine
c) Diphenyl hydantoin
d) Warfarin

Ans:b

26.What is a prodrug
a) Drag which increases efficiency of another drug
b) Metabolic end product
c) Inactive drag which gets activated in the body
d) Drag which competes with another for metabolism

Ans:c

27. The Alkaline Drug (Amidopyrine) is absorbed from
a) Stomach
b) Proximal small intestine
c) Distal small intestine
d) Colon

Ans:b

28.Which of the following statements is correct?
a) Most drags are absorbed in ionized form
b) Basic drags are generally bound to plasma albumin
c)Microsomal enzymes are located in the mitochondria of hepatic cells
d)Blood brain barrier is deficient at the chemo receptor trigger-zone

Ans:d

29.Substrate concentration & velocity curve indicates
a) Michelis-Mentons equation
b) Inverse relation
c) Zero order kinetics
d) All of the above

Ans:c

30. Drugs mostly cross biological membranes by
a) Passive diffusion
b) Active diffusion
c) Active transport
d) Carrier mediated transport
e) All of the above

Ans:a

31. All the following cross placenta except
a) Warfarin
b) Heparin
c) Phenindione
d) Morphine

Ans:b

32. The drug, which interferes with metabolism of theophylline
a) Gentamicin
b) Penicillin
c) Erythromycin
d) Sulfonamide

Ans:c

33. Km value indicates
a) Purity of enzyme
b) Physiological role
c) Half life enzyme drug complex
d) Affinity

Ans:c

34.All of following drugs are metabolized in body by acetylation except:
a) INH
b) Hydralazine
c) Procainamide
d) Dilantin

Ans:d

35.All are explained on pharmacogenetic conditions except
a) G6PD deficiency
b) Warfarin insensitivity
c) Adenosine deaminase deficiency
d) Malignant hyperthermia

Ans:c

36.Most common indication for therapeutic monitoring of plasma levels of a drug is
a) Hit & run drugs
b) Drugs with irreversible action
c) Narrow therapeutic range
d) Failure of response

Ans:c

37. Which of the following drugs do not cross the placenta
a) Dilantin
b) Diazepam
c) Acinocoumarin
d) Heparin

Ans:d

38.TVi of a drug can determine all the following
a) Closing interval
b) Elimination time
c) Steady Plasma Concentration
d) Therapeutic dosage

Ans:d

39.Zero order kinetics is seen with
a) Phenytoin
b) Phenobarbital
c) Erythromycin
d) Digoxin

Ans:a

40.Drug which crosses the placental barrier is:
a) Phenytoin
b) Diazepam
c) Corticosterioids
d) All of the above

Ans:d

41.The following drugs are excreted in the bile except:
a) Erythromycin
b) Novobiocin
c) Chloramphenicol
d) Rifampicin

Ans:c

42.The Combination of amoxycillin + clavulanic acid is used because
a) It broadens the spectrum of amoxycillin
b) It decreases the side effect of amoxycillin
c) It decreases the toxicity of clavulanic acid
d) It increases the oral bio availability of amoxycillin

Ans:a

43. Flushing occurs when alcohol is taken along with
a) Phenformin
b) Chlorpropamide
c) Glibenclamide
d) Tolbutamide

Ans:b

44. Which of the following avoids first pass effect of drugs
a) Oral ingestion
b) Rectal Suppository
c) Intra venous injection
d) Intra-arterial injection

Ans:d

45. All are pro drugs except
a) Sulindac
b) Codeine
c) Talampicillin
d) Chlorpromazine

Ans:d

46.The elimination of following drugs is dose dependant except
a) Phenytoin
b) Salicylate
c) Theophylline
d) Chlorpromazine

Ans:d

47.Drug which interferes with metabolism of theophylline is:
a) Erythromycin
b)Gentamicin
c) Penicillin
d) Furazolidone

Ans:a

48.What is the interaction of pheno barbiton and warfarin
a) Displacement of warfarin from binding site
b) Decreased absorption of warfarin
c)Increased metabolism of warfarin
d) Decreased metabolism of warfarin

Ans:c

49.Therapeutic index of a drug is an indicator of
a) Potency
b) Safety
c) Toxicity
d) Efficacy

Ans:c

50.Zero order kinetics are seen in all except
a) Salicylate
b) Atenolol
c) Barbiturates
d) Ethanol

Ans:c

PHARMACOLOGY Objective type Questions and Answers ::

51.All of the following are protein bound except:
a) Propranolol
b) Atenolol
c) Phenylbutazone
d) Warfarin

Ans:b

52.Pick the true statement:
a)Amox- Clavulanic, Clavulanic increases amox activity
b)Sublactum is used in treatment of Leprosy
c) Aztreonam is a metabolite of clarithromycin
d)Cilastatin imipenam- cilastatin prevents hydrolysis of imipenam

Ans:b

53.Drug absorbed by active transport is
a) Propranolol
b) Ergotamine
c) Levodopa
d) Amantidine

Ans:c

54.Following are the true receptors, except one
a) Beta adrenergic receptors
b) Na-K-ATP ase
c) Phosphodiesterase
d)Plasma proteins

Ans:d

55.Which of the following is not a dose related reaction:
a) Myocardial Irritation of Quinidine
b) Hypoglycemia of tolbutamide
c)Digitalis induced arrythmia
d) Drug fever of sulpha

Ans:d

56.Theophylline levels in blood are increased by:
a) Erythromycin
b) Ciprofloxacin
c) Smoking
d) Digitalis

Ans:a

57.What is the advantage of sublingual route of administration of drugs
a) Prevents first pass effect
b) Easy to administer
c) Lipid soluble
d) Can be spitted out with signs of toxicity

Ans:a

58.Ciprofloxacin increases the toxicity of theophylline by
a) Inhibiting metabolism
b) Decreasing excretion
c) Decrease seizure threshold
d) Promote absorption

Ans:b

59.Elimination after 4 half lives in first order kinetics is
a) 84%
b)93%
c)80.5%
d)4.75%

Ans:b

60.All the following induce hepatic enzymes except
a) Rifampicin
b) Phenytoin
c) Barbiturates
d) Tolbutamide

Ans:d

61.Which of the following shows high first pass metabolism:
a) Propranolol
b) Phenobarbitone
c) Phenylbutazone
d) Phenytoin
e)Reflex esophagitis

Ans:a

62.Enterohepatic circulation is seen in
a) Ampicillin
b) Benzylpenicillin
c) Norfloxacin
d) Streptomycin

Ans:d

63.Least half life is for which hormone
a) Nor adrenaline
b) Renin
c) Aldosterone
d) Thyroxine

Ans:a

64.Not a prodrug
a) Lisinopril
b) Enalapril
c) Ramipril
d) Famotidine

Ans:a

65.No physical dependence is seen in:
a) Dextropropoxyphene
b) Fortwin
c) Fluoxetine
d) Alprax

Ans:c

66.Slow channel syndrome is due to
a) Accumulation of Na + ions in channels
c) Accumulation of Mg++ ions in channels
b) Accumulation of K+ ions in channels
d) Accumulation of Ca++ ions in channels

Ans:d

67. First dose phenomenon is a characteristic side effect on initiation of antihypertensive therapy with
a) Minoxidil
b)Clonidine
c) Metroprolol
d) Prazosin

Ans:b

68. Serum level of drug is monitored when the patient is on
a) Lithium
b) Haloperidol
c) Diazepam
d) Acetazolamide

Ans:a

69.L-Dopa is
a) Converted to methyl dopa in the body
b) Antagonised by riboflavine
c) Antagonized by nicotinic acid
d) Combined with carbidopa for enhanced effect

Ans:d

70.All the following statements regarding treatment of parkinson’s disese are correct except
a)Levodopa is usually administered alone (KAR93)
b)Amantadine is effective in the treatment of early disease
c)Bromocryptine is a useful dopamine receptor agonist
d)Patient may require medication every 2 hours

Ans:a

71.Which statement about clonidine is false
a)Useful in the management of opiate withdrawal syndrome
b)Claimed to have prophylactic value in migraine
c) It is alpha-2 receptor stimulant
d) It is safe on abrupt termination of treatment

Ans:d

72.Ipratropium bromide is
a) Bronchoselective anticholinergic
b) Used as mydriatic
c)A selective MI anticholinergic useful in peptic ulcer
d) An antiparkinsonism drug

Ans:a

73.Beta blocker which has less first pass metabolism and more excretion through kidney is
a) Propranolol
b)Sotalol
c)Bisprolol
d) Nadolol

Ans:b

74. Which statement is false of Domperidone
a) Chemically related to haloperidol
b) Pharmacologically related to metoclopramide
c)Extra pyramidal symptoms are common
d)It counteracts the emetic action but not the therapeutic effect in parkinsonism

Ans:c

75.Which of the following causes rise in systolic as well as diastolic BP for prolonged period:
a) Ephedrine
b) Epinephrine
c) Dopamine
d) Norepinephrine

Ans:d

76. Amphetamine is used in
a) Narcolepsy
b) Psychosis
c) Anxiety disorders
d) Obsessive compulsive neurosis

Ans:a

77.Drug of choice in phenothiazine induced parkinsonism is
a) Levodopa
b) Haloperidol
c) Metoclopramide
d) None of the above

Ans:a

78.All of the following are adverse effects of phenothiazines except
a) Rigidity and tremor
b) Menstrual irregularities
c) Cholestatic jaundice
d) Systolic hypertension

Ans:d

79. Which antiepileptic drug does not act as GABA agonist?
a) Phenytoin
b) Sodium valproate
c) Diazepam
d) Phenbarbitone

Ans:a

80. Which phenothiazine has the least extra pyramidal effect
a) Thioridazine
b) Chlorpromazine
c) Triflupromazine
d) Fluphenazine

Ans:a

81. Dopamine is:
a) Alpha and beta agonist
b) Beta agonist
c) A beta blocking agent
d) Alpha blocking agent

Ans:a

82. I.V. fluphenzine decanoate is drug of choice in:
a) Simple Schizophrenia
b) Hebephrenic Schizophrenia
c) Catatonic Schizophrenia
d) Paranoid Schizophrenia

Ans:a

83. Bromocriptine is
a) A partial agonist of dopamine
b) A partial antagonist of dopamine
c) Used in the treatment of parkinsonism
d) Used to reduce GH secretion in acromegaly
e) All except b are correct

Ans:e

84.In an acute attack of migraine, the drug of choice is
a) Ergotamine tartrate
b) Methysergide
c) Propranolol
d) Caffeine

Ans:a

85.The ganglion blocking drugs act by
a)Competing with acetylcholine at neuromuscular junctions
b)Preventing release of acetylcholine
c) Preventing nerve conduction in post ganglionic segment
d)Preventing catecholamine release or inactivating it

Ans:b

86.Not an antidepressant
a) Amitryptilline
b) Fluoxetin
c) Trazodone
d) Pimozide

Ans:d

87.Beta blocker are used in all, except
a) Variant angina
b) Mild hypertension
c) Glaucoma
d) Thyrotoxicosis

Ans:a

88.Which of the following is the longest acting newer antihistamine:
a) Mequitazine
b) Loratidine
c) Astemizole
d) Terfenadine

Ans:c

89. Phenylephrine is useful for all of the following except
a) Anaphylactic shock
b) Mydriasis
c) Nasal decongestant
d) Artial tachycardia

Ans:a

90. B-Blockers are contra indicated in
a) Hypertension
b) Congestive cardiac failure
c) Anxiety states
d) Hyperthyroidism

Ans:b

91.Drug of choice in motion sickness is
a) Metoclopramide
b) Transdermal scopalamine
c) Diphenhydramine
d) Chlorpromazine

Ans:b

92.All increase dopaminergic transmission except
a) Bromocriptine
b) Metoclopramide
c) Chlorpromazine
d) Reserpine

Ans:b

93. Which antiepileptic drug in therapeutic doses causes least sedation?
a) Primidone
b) Clonazepam
c) Phenytoin
d) Phenobarbitone

Ans:c

94.Tianeptin is
a) 5-HT antagonist
b) Nor adrenaline uptake inhibitor
c) 5-HT reuptake enhancer
d) Dopamine antagonist

Ans:c

95.The following are recognized effects of propranolol except
a) Increases microcoronary blood flow
b) Decrease in heart rate
c) Decrease in cardiac output
d) Reduction in ventricular systolic pressure

Ans:a

96.Nicotinic receptors are seen in
a) Skeletal muscle
b) Visceral smooth muscle
c) Cardiac muscle
d) Salivary glands

Ans:a

97.Antiemitic used to prevent aspiration in emergency surgery
a) Ondansetrone
b) Promethazine
c) Metoclopromide
d)Ranitidine

Ans: b

98.Drugs which increase GABA levels in brain
a) Diazepam
b) Phenobarbitone
c) Sodium valproate
d) Carbamazepine

Ans:c

99.Midazolam as compared to diazepam is:
a) Less cerebroprotective
b) More cerebroprotective
c) Same as diazepam
d) No cerebroprotective effect

Ans:a

100. Which is a 5HT-receptor agonist?
a) Ondansetron
b) Ketanserine
c) Sumatriptan
d) Risperidone

Ans:c

PHARMACOLOGY Interview Questions and Answers pdf free download ::