50 TOP PHARMACOKINETICS Multiple Choice Questions and Answers pdf

PHARMACOKINETICS Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1. Pharmacokinetics is:
a) The study of biological and therapeutic effects of drugs
b) The study of absorption, distribution, metabolism and excretion of drugs
c) The study of mechanisms of drug action
d) The study of methods of new drug development

Answer : b

2. What does “pharmacokinetics” include?
a) Complications of drug therapy
b) Drug biotransformation in the organism
c) Influence of drugs on metabolism processes
d) Influence of drugs on genes

Answer : b

3. What does “pharmacokinetics” include?
a) Localization of drug action
b) Mechanisms of drug action
c) Excretion of substances
d) Interaction of substances

Answer : c

4. The main mechanism of most drugs absorption in GI tract is:
a) Active transport (carrier-mediated diffusion)
b) Filtration (aqueous diffusion)
c) Endocytosis and exocytosis
d) Passive diffusion (lipid diffusion)

Answer : d

5. What kind of substances can’t permeate membranes by passive diffusion?
a) Lipid-soluble
b) Non-ionized substances
c) Hydrophobic substances
d) Hydrophilic substances

Answer : d

6. A hydrophilic medicinal agent has the following property:
a) Low ability to penetrate through the cell membrane lipids
b) Penetrate through membranes by means of endocytosis
c) Easy permeation through the blood-brain barrier
d) High reabsorption in renal tubules

Answer : a

7. What is implied by «active transport»?
a) Transport of drugs trough a membrane by means of diffusion
b) Transport without energy consumption
c) Engulf of drug by a cell membrane with a new vesicle formation
d) Transport against concentration gradient

Answer : d

8. What does the term “bioavailability” mean?
a) Plasma protein binding degree of substance
b) Permeability through the brain-blood barrier
c) Fraction of an uncharged drug reaching the systemic circulation following any route administration
d) Amount of a substance in urine relative to the initial doze

Answer : c

9. The reasons determing bioavailability are:
a) Rheological parameters of blood
b) Amount of a substance obtained orally and quantity of intakes
c) Extent of absorption and hepatic first-pass effect
d) Glomerular filtration rate

Answer : c

10. Pick out the appropriate alimentary route of administration when passage of drugs through liver is minimized:
a) Oral
b) Transdermal
c) Rectal
d) Intraduodenal

Answer : c

11. Which route of drug administration is most likely to lead to the first-pass effect?
a) Sublingual
b) Oral
c) Intravenous
d) Intramuscular

Answer : b

12. What is characteristic of the oral route?
a) Fast onset of effect
b) Absorption depends on GI tract secretion and motor function
c) A drug reaches the blood passing the liver
d) The sterilization of medicinal forms is obligatory

Answer : b

13. Tick the feature of the sublingual route:
a) Pretty fast absorption
b) A drug is exposed to gastric secretion
c) A drug is exposed more prominent liver metabolism
d) A drug can be administrated in a variety of doses

Answer : a

14. Pick out the parenteral route of medicinal agent administration:
a) Rectal
b) Oral
c) Sublingual
d) Inhalation

Answer : d

15. Parenteral administration:
a) Cannot be used with unconsciousness patients
b) Generally results in a less accurate dosage than oral administration
c) Usually produces a more rapid response than oral administration
d) Is too slow for emergency use

Answer : c

16. What is characteristic of the intramuscular route of drug administration?
a) Only water solutions can be injected
b) Oily solutions can be injected
c) Opportunity of hypertonic solution injections
d) The action develops slower, than at oral administration

Answer : b

17. Intravenous injections are more suitable for oily solutions:
a) True
b) False

Answer : b

18. Correct statements listing characteristics of a particular route of drug administration include all of the following EXCEPT:
a) Intravenous administration provides a rapid response
b) Intramuscular administration requires a sterile technique
c) Inhalation provides slow access to the general circulation
d) Subcutaneous administration may cause local irritation

Answer : c

19. Most of drugs are distributed homogeneously.
a) True
b) False

Answer : b

20. Biological barriers include all except:
a) Renal tubules
b) Cell membranes
c) Capillary walls
d) Placenta

Answer : a

PHARMACOKINETICS Interview Questions and Answers ::

21. What is the reason of complicated penetration of some drugs through brain-blood barrier?
a) High lipid solubility of a drug
b) Meningitis
c) Absence of pores in the brain capillary endothelium
d) High endocytosis degree in a brain capillary

Answer : c

22. The volume of distribution (Vd) relates:
a) Single to a daily dose of an administrated drug
b) An administrated dose to a body weight
c) An uncharged drug reaching the systemic circulation
d) The amount of a drug in the body to the concentration of a drug in plasma

Answer : d

23. For the calculation of the volume of distribution (Vd) one must take into account:
a) Concentration of a substance in plasma
b) Concentration of substance in urine
c) Therapeutical width of drug action
d) A daily dose of drug

Answer : a

24. A small amount of the volume of distribution is common for lipophylic substances easy penetrating through barriers and
widely distributing in plasma, interstitial and cell fluids:
a) True
b) False

Answer : b

25. The term “biotransformation” includes the following:
a) Accumulation of substances in a fat tissue
b) Binding of substances with plasma proteins
c) Accumulation of substances in a tissue
d) Process of physicochemical and biochemical alteration of a drug in the body

Answer : d

26. Biotransformation of the drugs is to render them:
a) Less ionized
b) More pharmacologically active
c) More lipid soluble
d) Less lipid soluble

Answer : d

27. Tick the drug type for which microsomal oxidation is the most prominent:
a) Lipid soluble
b) Water soluble
c) Low molecular weight
d) High molecular weight

Answer : a

28. Pick out the right statement:
a) Microsomal oxidation always results in inactivation of a compound
b) Microsomal oxidation results in a decrease of compound toxicity
c) Microsomal oxidation results in an increase of ionization and water solubility of a drug
d) Microsomal oxidation results in an increase of lipid solubility of a drug thus its excretion from the organism is facilitated

Answer : c

29. Stimulation of liver microsomal enzymes can:
a) Require the dose increase of some drugs
b) Require the dose decrease of some drugs
c) Prolong the duration of the action of a drug
d) Intensify the unwanted reaction of a drug

Answer : a

30. Metabolic transformation (phase 1) is:
a) Acetylation and methylation of substances
b) Transformation of substances due to oxidation, reduction or hydrolysis
c) Glucuronide formation
d) Binding to plasma proteins

Answer : b

31. Biotransformation of a medicinal substance results in:
a) Faster urinary excretion
b) Slower urinary excretion
c) Easier distribution in organism
d) Higher binding to membranes

Answer : a

32. Conjugation is:
a) Process of drug reduction by special enzymes
b) Process of drug oxidation by special oxidases
c) Coupling of a drug with an endogenous substrate
d) Solubilization in lipids

Answer : c

33. Which of the following processes proceeds in the second phase of biotransformation?
a) Acetylation
b) Reduction
c) Oxidation
d) Hydrolysis

Answer : a

34. Conjugation of a drug includes the following EXCEPT:
a) Glucoronidation
b) Sulfate formation
c) Hydrolysis
d) Methylation

Answer : c

35. Metabolic transformation and conjugation usually results in an increase of a substance biological activity:
a) True
b) False

Answer : b

36. In case of liver disorders accompanied by a decline in microsomal enzyme activity the duration of action of some drugs is:
a) Decreased
b) Enlarged
c) Remained unchanged
d) Changed insignificantly

Answer : b

37. Half life (t ½) is the time required to:
a) Change the amount of a drug in plasma by half during elimination
b) Metabolize a half of an introduced drug into the active metabolite
c) Absorb a half of an introduced drug
d) Bind a half of an introduced drug to plasma proteins

Answer : a

38. Half life (t ½) doesn’t depend on:
a) Biotransformation
b) Time of drug absorption
c) Concentration of a drug in plasma
d) Rate of drug elimination

Answer : b

39. Elimination is expressed as follows:
a) Rate of renal tubular reabsorption
b) Clearance speed of some volume of blood from substance
c) Time required to decrease the amount of drug in plasma by one-half
d) Clearance of an organism from a xenobiotic

Answer : d

40. Elimination rate constant (Kelim) is defined by the following parameter:
a) Rate of absorption
b) Maximal concentration of a substance in plasma
c) Highest single dose
d) Half life (t ½)

Answer : d

41. The most rapid eliminated drugs are those with high glomerular filtration rate and actively secreted but aren’t passively
reabsorbed:
a) True
b) False

Answer : a

42. Systemic clearance (CLs) is related with:
a) Only the concentration of substances in plasma
b) Only the elimination rate constant
c) Volume of distribution, half life and elimination rate constant
d) Bioavailability and half life

Answer : c

PHARMACOKINETICS Objective type Questions and Answers pdf free download ::

7 thoughts on “50 TOP PHARMACOKINETICS Multiple Choice Questions and Answers pdf

  1. Dear sir
    Please send the pdf of MCQ with answer on Pharmacokinetiocs and Pharmacodynamic . They are very informative and cover all aspects of PK-PD.

    1. Dear sir

      Please send the pdf of MCQ with answers on Pharmacokinetics, Pharmacodynamics, diuretics and Psycopharmaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *