50 TOP OXIDATIVE PHOSPHORYLATION Questions and Answers pdf

OXIDATIVE PHOSPHORYLATION Questions and Answers pdf :-

1. FAD is reduced to FADH2 during

A. electron transport phosphorylation
B. lactate fermentation
C. Krebs cycle
D. glycolysis

Answer: C

2. During glycolysis, electrons removed from glucose are passed to

A. FAD
B. NAD+
C. acetyl CoA
D. pyruvic acid

Answer: B

3. A biological redox reaction always involves

A. an oxidizing agent
B. a gain of electrons
C. a reducing agent
D. all of these

Answer: D

4. Coenzyme Q is involved in electron transport as

A. directly to O2
B. a water-soluble electron donor
C. covalently attached cytochrome cofactor
D. a lipid-soluble electron carrier

Answer: D

5. The carbon dioxide is primary a product of

A. Krebs cycle
B. glycolysis
C. electron transport phosphorylation.
D. lactate fermentation.

Answer: A

6. Which of the following is not a feature of oxidative phosphorylation?

A. Direct transfer of phosphate from a substrate molecule to ADP
B. An electrochemical gradient across the inner mitochondrial membrane
C. A membrane bound ATP synthase
D. A protonmotive force

Answer: A

7. Which of the following is not a significant biological oxidizing agent?

A. FAD
B. Fe3+
C. O2
D. NAD+

Answer: B

8. How many CO2 molecules are exhaled for each O2 molecule utilized in cellular respiration?

A. 1
B. 3
C. 6
D. 12

Answer: A

9. What happens after glycolysis when oxygen is available as an electron acceptor?

A. Pyruvate is formed
B. NADH is produced
C. Fermentation
D. Oxidative phosphorylation

Answer: B

10. Lactic acid is produced by human muscles during strenuous exercise because of lack of

A. oxygen
B. NAD+
C. glucose
D. ADP and Pi

Answer: A

OXIDATIVE PHOSPHORYLATION Questions and Answers ::

11. Which of the following is correct sequence of processes in the oxidation of glucose?

A. Krebs cycle – glycolysis – electron transport
B. Glycolysis – Krebs cycle – eletron transport
C. Electron transport – Krebs cycle – glycolysis
D. Krebs cycle – electron transport – glycolysis

Answer: B

12. In electron transport, electrons ultimately pass to

A. ADP
B. cytochrome b
C. oxygen
D. none of these

Answer: C

14. During electron transport, protons are pumped out of the mitochondrion at each of the major sites except for

A. complex I
B. complex II
C. complex III
D. complex IV

Answer: B

15. The aerobic breakdown of glucose known as respiration involves

A. electron transport phosphorylation
B. glycolysis
C. Krebs Cycle
D. all of the above

Answer: D

OXIDATIVE PHOSPHORYLATION Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *