100 TOP ORTHOPAEDICS Multiple Choice Questions and Answers pdf

ORTHOPAEDICS Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1.Which is not a principle of compound fracture treatment?
a) No tendon repair
b) Aggressive Antibiotic cover
c) Wound debridement
d) Immediate Wound closure

Ans:d

2.Medial meniscus is more vulnerable to injury because of?
a) Its fixity to tibial collateral ligament
b) its semicircular shape
c) action of adductor magnus
d) its attachment to fibrous capsule

Ans:a

3.Injury to the popliteal artery in fracture lower end of femur is often due to?
a) Distal fragment pressing the artery
b) Proximal fragment pressing the artery
c) Tight plaster
d) Hematoma

Ans:a

4.In transverse fracture of the patella, the treatment is
a) Excision of small fragment
b) Wire fixation
c) Plaster cylinder
d) Patellectomy

Ans:b

5.rmonest type of dislocation of the hip is
a) Anterior
b) Posterior
c) Central
d) Dislocation with fracture of the shaft

Ans:b

6. March fracture affects
a) Neck of 2nd metatarsal c) Neck of 1 st metatarsal
b) Body of 2nd Metatarsal
c) Neck of 1 st metatarsal
d) Fracture of lower end of tibia

Ans:a

7.Commonest complication of extracapsular fracture of neck of femur is
a) Non Union
b) iscnemic necrosis
c) Maiunion
d) aTPuTmonary complications

Ans:c

8.Drugs causing congenital defects of fetus in pregnancy except
a) Lithium
b) Thalidomide
c) Tetracycline
d) Sulfonamide

Ans:d

9.Blood coagulation profile in pregnancy is
a) Increase in fibrinogen level of 10-25 %
b) Decrease in factor X, XI, XII
c) Decrease in plasminogen activity
d) Increase in platelet count

Ans:a

10.In classical caesarean section more chances of rupture of uterus is in
a) upper uterine segment
b) lower uterine segment
c) utero cervical junction
d) posterior uterine segment.

Ans:a

11.Only indication for Internal version nowadays is
a) Brow presentation
b) Face presentation
c) Second fetus of twins
d) Breech

Ans:c

12.Internal fixation is done in all fracture Except
a) Compound
b) Multiple
c) Elderly person

Ans:a

13.Myositis ossificans is commonly seen at tlie joint
d) Hip
a) Knee
b) Elbow
c) Shoulder
d) Hip

Ans:b

14.The most important factor in fracture healing is
a) Good alignment
b) Organization of blood clot
c) Accurate reduction and 100% apposition of fractured fragments
d) Immobilization
e) Adequate calcium intake

Ans:d

15.The most preferred treatment of fracture of neck of femur in a young person is
a) Hemiarthroplasty
b) Total hip treatment
c) conservative treatment
d) closed reduction & internal fixation

Ans:d

16.Lisfranc dislocation is
a) Tarsometatarsal dislocation
b) Lunate dislocation
c) Scaphoid dislocation
d) Posterior dislocation of elbow

Ans:a

17.Position of immobilization in fracture both bones of forearm in an adult male will be
a) Prone
b) Mid prone
c) Supine
d) 10° Supine

Ans:c

18.Carpal bone which fractures commonly
a) Scaphoid
b) Lunate
C) Hamate
d) Pisiform

Ans: a

19.True about clavicular fracture is
a) Most common at medial 1/3 & 2/3
b) comminuted fracture common
c) malunion occurs
d) usually due to fall on elbow
Ans:c

20.Commonest site of fracture scaphoid
a) Waist
b) Proximal third
c) Distal third
d) Tuberculosis

Ans:a

21.Excision of fractured fragment is practised in all fractures except
a) Patella
b) Olecranon
c) head of radius
d) lateral condyle humerus

Ans:b

22.The complication not common in colle’s fracture is
a) malunion
b) non union
c) sudeck’s atrophy
d) stiffness of wrist
Ans:b

23.In 65 year old male with history of fracture neck of femur 6 weeks old, treatment of choice
a) SP nailing
b) Mc Murray’s osteotomy
c) hemiarthroplasty
d) none.
Ans:c

24.In Colles fracture not seen in
a) Proximal impaction
b) lateral rotation
c) dorsal angulation
d) medial rotation
Ans:d

25.In fracture medial epicondyle of humerus,which of the following can be affected
a) Flexion of fingers
b) Adduction of fingers
c) Abduction of fingers
d) Flexion of thumb

Ans:a

26.Most common cause of pathological fracture in a child is
a) malignancy
b) bone cyst
c) fibrous dysplasia
d) paget’s disease

Ans:b

27.A lady presents with a history of fracture radius, which was put on plaster of paris casts for 4 weeks. After that she developed swelling of hands with shiny skin. What is the most likely diagnosis.
a) Rupture of extensor pollicis longus tendon
b) Myositis ossificans
c) Reflex sympathetic dystrophy
d) Malunion.

Ans:c

28.AH are components of Rotator cuff except
a) Supraspinatus
b) Infraspinatus
c) Subscapularis
d) Teres major

Ans:d

29.Complication of fracture scaphoid is
a) Injury to radial artery
b) avascular necrosis of proximal part
c) avascular necrosis of distal part
d) injury to radial nerve

Ans:b

30.Which fracture neck of femur has a poor prognosis
a) Intra capsular
b) Extracapsular
c) Both
d) None.

Ans:a

31.Fracture blisters commonly appear on how many days ?
a) 1- 3 days
b) 3- 5 days
c) 5-7 days
d) 5-9 days

Ans:b

32.If the greater tuberosity of the humerus is lost, which of the following movements will be affected
a) Adduction and flexion
b) Abduction and lateral rotation
c) Medial rotation and adduction
d) Flexion and medial rotation

Ans:b

33. The most common cause of a sprained ankle is injury of
a) Deltoid ligament
b) lateral ligament
c) Inferior tibiofibular ligament
d) Anterior Talofibular ligament.

Ans:d

34.In the case of 65 year old person with fracture neck offemur the treatment of choice is
a) close reduction
b) close reduction with internal fixation
c) open reduction
d) replacement of head and neck of the femur with a prosthesis

Ans:d

35. Tardy ulnar nerve palsy is seen in :
a) Cubitus valgus c) Fracture scaphoid
b) Dislocation of elbow
c) Fracture scaphoid
d) Supracondylar fracture of humerus

Ans:a

36.Common injury to baby is
a) Fracture humerus
b) Fracture clavicle
c) Fracture radius-ulna
d) Fracture femur

Ans:b

37.Young man with # tibia of left side 2 months ago, is having popliteal cast, Now needs mobilization with single crutch. Which will be the preferred site ?
a) Left sided crutch
b) Right sided
c) Any side
d) Both sides

Ans:a

38.Bryant’s triangle is useful in diagnosis of following except
a) Supratrochanteric shortening
b) Infratrochanteric shortening
c) anterior dislocation hip
d) posterior dislocation hip

Ans:b

39.Line joining Ant Sup. iliac spine to tip of gluteal tuberosity, should normally touch the Greater trochanter, this is
a) Shoemakers line
b) Nelaton’s line
c) Von-rossen
d) Perkins

Ans:b

40.Which of the following is least common in supracondylar fracture
a) Non union
b) Median nerVe injury
c) volkmanns ischemic contracture
d) cubitus varus

Ans:a

41.Earliest symptom of Volkmann’s ischemia is
a) Pain in flexor muscles
b) Absence of pulse
c) Pain on passive extension
d) Cyanosis of limb

Ans:a

42.A patient develops compartment syndrome (swelling, pain and numbness) following manipulation and plaster for fracture of both bones of leg. What is the best treatment?
a)Split the plaster
b)Infusion of law molecular weight dextran
c)Elevate the leg after splitting the plaster
d)Do operative decompression of fascial compartment
Ans:d

43.Anterior dislocation of shoulder causes all except
a) Circumflex artery injury
b) Avascular necrosis head of humerus
c) Brachial plexus injury
d) Chip fracture scapula
Ans:d

44.In Colles# following is most common complication
a) Non union
b) Malunion
c) Sudeck’s dystrophy
d) Volkmann’s ischemic contracture
Ans:b

45. Patient with supracondylar fracture following reduction presented with claw hand. The likely diagnosis is
a) Volkmann’s ischaemic contracture
b) median nerve injury
c) Ulnar nerve injury
d) Dupuytrens contracture
Ans:a

46.Pivot test for
a) anterior cruciate ligament
b) posterior cruciate ligament
c) medial meniscus injury
d) lateral meniscus injury
Ans:a

47.Triangular relation of Elbow is maintained in
a) Fracture ulna
b) Anterior dislocation of Elbow
c) Posterior dislocation of Elbow
d) Supracondylar fracture
Ans:d

48.Fracture which most often requires open reduction & internal fixation
a) Lateral condyle of humerus
b) Femoral condyle
c) Distal tibial epiphyseal separation
d) Fracture both bones forearm
Ans:a

49. A patient had injury to the upper limb 3 yrs earlier, now he presents with paresthesia over the medial border of the hand and anaesthesia over medial two finger. The injuryis likely to have been
a) supracondylar fracture
b) lateral condyle fracture humerus
c) medial condyle fracture humerus
b) lateral condyle fracture humerus
Ans:b

50.Commonest type of lesion causing recurrent shoulder dislocation is
a) Shallow glenoid labrum
b) Bankarts lesion
c) Weakness of subscapularis muscie
d) Injury to humeral head
Ans:b

ORTHOPAEDICS Objective type Questions and Answers ::

51.Menisci calcification is a feature of
a) Gout
b) Hyperparathyroidism
c) pseudogout
d) ankylosing spondylosis
Ans:c

52.A young adult presenting with oblique, displaced fracture olecranon treatment of choice
a) Plaster cast
b) Percutaneous wiring
c) Tension band wiring
d) Removal of displaced piece with triceps repair
Ans:c

53.Volkmann’s ischemic contracture mostly involves
a) Flexor digitorum superficialis
b) Pronator teres
c) Flexor digitorum profundus .
d) Flexor carpi radialis longus
Ans:c

54.Avascular necrosis is commonest in one of the following fractures
a) Gorden 1 & 2 fracture of femoral neck
b) Gorden 3 & 4 fracture of femoral neck
c) Sub-trochanteric fracture of femoral neck
d) Baso-trochanteric fracture
Ans:b

55.On measurement, the base of Bryant’s triangle on the left side is found to be short by 2 cms as compared to the right side. This indicates
a) Fracture of the neck of the femur
b) Fracture of the shaft of the femur
c) Osteoarthritis of hip joint
d) Rheumatoid arthritis of the hip joint
Ans:a

56.All the following requires open reduction & internal fixation almost always except
a) Lateral condyle of humerus
b) Olecranon
c) Patella
d) Volar Barton’s fracture
Ans:d

57.Pathognomic sign of traumatic fracture
a) Swelling
b) Tenderness
c) Redness
d) Crepitus
Ans:d

58. A football player, while playing, twists his knees over the ankle. He still continues to play.
a) Medial meniscus tear
b) Anterior cruciate ligament tear
c) Medial collateral ligament injury
d) Posterior cruciate ligament injury.
Ans:a

59.K-wire is used in
a) Circlage
b) fixing forearm bones
c) prior to plating
d) All of the above.
Ans:d

60.Treatment of Acute myositis Ossificans is
a) Active mobilization
b) Passive mobilization
c) Infra Red therapy
d) Immobilization
Ans:d

61. The treatment of choice for non-union of extracapsular fracture neck femur
a) Hip spica
b) Intramedullary nailing
c) Internal fixation
d) Compression plating
Ans:c

62.Duga’s test is helpful in
a) Dislocation of hip
b) Scaphoid fracture
c) Fracture neck of femur
d) Anterior dislocation of shoulder
Ans:d

63.Open reduction in children is done for
a) Supracondylar fracture
b) forearm both bone fracture
c) femoral condyle fracture
d) lateral condyle of humerus fracture
Ans:d

64.Avascular necrosis of the head of femur is not seen in
a) Subcapital Fracture
b) Intertrochanteric fracture
c) Transcervical fracture
d) Central dislocation of hip
Ans:b

65.Stiffness in knee is maximum when traction is at
a) Skin
b) lower end femur
c) upper end tibia
d) calcaneum
Ans:b

66. Intramedullary fixation is ideal in a case of fracture of shaft of femur when there is
a) A transverse fracture
b) A compound fracture
c) Soft tissue interposition between the fractured ends
d) Such a fracture in a child
Ans:a

67.Meyer’s operation is done for
a) Recurrent dislocation of patella
b) Dislocation of shoulder joint
c) Dislocation of hip joint
d) Scaphoid

Ans:b

68.Treatment of choice for old non-united fracture of shaft of femur
a) compression plating
b) bone grafting
c) nailing
d) compression plating with bone grafting.
Ans:d

69.The last step in the healing of a fracture is
a) Hematoma formation
b) Consolidation
c) Remodelling
d) Callus formation
e) Demineralization of bones.
Ans:c

70.A Bennet’s fracture is difficult to maintain in reduced position because of the pull of
a) Extensor pollicis longus
b) Extensor pollicis brevis
c) Abductor pollicis longus
d) Abductor pollicis brevis
Ans:d

71.Inter trochanteric fracture has trendelenberg sign negative because of the action of
a) Gluteus medius
b) Gluteus minimus
c) G.maximus
d) Tensor fascia lata
Ans:a

72.A segmental compound fracture tibia with 1cm skin wound is classified as
a) Type I
b) Type II
c) Type ILIA
d) TypeIIIB
Ans:a

73.Steinman pin is used for all except
a) fracture of upper end of tibia
b) fracture through lower end of tibia
c) fracture through lower end of femur
d) skull traction
Ans:d

74.Treatment after removal of plaster for supracondylar fracture of humerus is
a) active mobilization at elbow joint
b) massage
c) no treatment
d) passive movements at elbow
Ans:a

75. Lateral condyle can cause
a) Genu valgum
b) Genu varus
c) Genu recarvatum
d) Dislocation of ankle
Ans:a

76. Muscles involved in Volkmann’s ischemic contracture
a) Flexor pollicis longus
b) Flexor profundus
c) Flexor sublimis
d) All
Ans:d

77. Medial meniscus tear is more common than lateral meniscus because of its decreased
a) Nerve supply
b) Vascularity
c) Mobility
d) Fibroelasticity
Ans:c

78.Volkmann’s ischaemic contracture is due to
a) Arterial injury
b) Venous injury
c) Nerve injury
d) Increase of compartment pressure in the limb
Ans:d

79.Attitude of the limb in anterior dislocation of hip
a) Flexion, abduction, external rotation
b) Flexion, adduction, external rotation
c) Flexion, Abduction, internal rotation
d) Flexion, adduction, internal rotation
Ans:a

80.Treatment of fracture clavicle in an infant is best treated by
a) Cuff and sling
b) Figure of 8 bandage
c) Open reduction
d) Shoulder cast
Ans:b

81.Dislocation of hip joint palpable on per rectal examination
a) Cogenital dislocation of hip
b) Posterior dislocation of hip
c) Fracture neck of femur
d) Anterior dislocation of hip
Ans:a

82.Fractures common in elderly women are all except
a) Clavicular
b) Colles
c) Intertrochanteric
d) neck of femur
Ans:c

83.Late complication of Acetabular fracture
a) Avascular necrosis of head of femur
b) Avascular necrosis of iliac crest
c) Fixed deformity of the hip joint
d) secondary osteoarthritis of hip joint
Ans:a

84.Treatment of anterior dislocation of shoulder is by
a) Kocher’s manoeuvre
b) Dennis browne splint
c) Barlows manoeuvre
d) Surgery
Ans:a

85.Patient comes with fracture of femur in an acute accident, the first thing to do is
a) Secure airway and treat the shock
b) Splinting
c) Physical examination
d) X-Rays
Ans:a

86.Multiple bone fractures in a new born is seen in
a) Scurvy
b) Syphilis
c) Osteogenesis imperfecta
d) Morquio’s syndrome
Ans:c

87. Most common bone to fracture in body is
a) Radius
b) Clavicle
c) femur
d) vertebra
e) Pelvis
Ans:b

88.Cock up splint is used in management of
a) Ulnar nerve palsy
b) brachial plexus palsy
c) radial nerve palsy
d) combined ulnar & median nerve palsy
Ans:c

89.The type of displacement of fractured fragment in which bone is not remodelled
a) Anterior angulation
b) Posterior angulation
c) Lateral angulation
d) Rotation
Ans:b

90.Carrying angle is decreased in
a) Cubitus varus
b) Cubitus valgus
c) Genu valgum
d) Genu varum
Ans:a

91. Transverse fracture of medial malleolus is caused by
a) Abduction
b) Adduction
c) Rotation of foot
Ans:a

92.Bennet’s fracture is fracture dislocation of base of matacarpal
a) 4th
b) 3rd
c) 2nd
d) 1st
Ans:d

93. Most common type of supracondylar fracture is
a) extension type
b) flexion type
c) abduction type
Ans:a

94.Intramedullary nailing is contraindicated in fracture shaft femur if
a) The fracture is compound
b) The fracture is near the knee joint
c) The epiphysis have not fused
d) Any of the above is present
e) None of the above is present
Ans:d

95.A man was diagnosed to have myositis ossificans progressiva at the age of 20 yrs.
He died 5 yrs later. What is the most probable cause of death ?
a) Starvation and chest infection
b) Myocarditis
c) Hypercalcemia
d) Hyperphosphatemia
Ans:a

96. The commonest elbow injury in children is
a) Extension type of supracondylar fracture of humerus
b) Di slocation of elbow
c) Fracture lateral condyle of humerus
d) Fracture medial epicondyle of humerus
Ans:a

97. Ideal treatment with fracture neck of humerus in a lady will be
a) Triangular sling
b) Hemiarthroplasty
c) Chest arm bandage
d) Internal fixation
Ans:a

98. In Intertrochanteric #has most common complication of
a) Non union
b) Malunion
c) Avascular necrosis
d) Nerve Injury
Ans:b

99. Luxatio erecta
a) tear of the glenoidal labrum
b) inferior dislocation of shoulder
c) anterior dislocation of shoulder
d) defect in the humeral head
Ans:b

100. McMurray’s osteotomy operation is based on the following principle
a) Mechanical
b) Biological
c) Bio-mechanical
d) None
Ans:c

ORTHOPAEDICS Interview Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *