50 TOP NUCLEIC ACID STRUCTURE Questions and Answers pdf

NUCLEIC ACID STRUCTURE Questions and Answers pdf :-

1. In DNA sequencing, the primer

A.specifies where the sequence ends

B.specifies where the sequence begins

C.both (a) and (b)

D.generates variety of different sized fragments

Answer: B

2. The chromosome of almost all bacteria is in the shape of

A.an open circle

B.helix

C.a closed circle

D.a linear chromosome

Answer: C

3.In which of the following uracil is present?

A.RNA

B.DNA

C.Both (a) and (b)

D.None of these

Answer: A

4. To which of the following adenine always binds?

A.Guanine

B.Cytosine

C.Thymine

D.None of these

Answer: C

5. Guanine always binds to

A.cytosine

B.guanine

C.thymine

D.none of these

Answer: A

NUCLEIC ACID STRUCTURE Questions and Answers ::

6. The function of ribosomes within the cell is

A.to produce ATP

B.to ferment carbohydrates

C.to synthesize proteins

D.all of these

Answer: C

7. According to base pairing rules the bases of one strand match-up with the bases of the second strand of DNA and the two strands are said to be

A.complementary

B.oppositely charged

C.identical

D.none of these

Answer: A

8. RNA that is complementary to a segment of another RNA molecule to which it will bind is known as

A.missense RNA

B.antisense RNA

C.nonsense RNA

D.none of these

Answer: B

9. Which is not an essential part of a two-component phosphorelay system?

A.Response regulator

B.Sensor kinase

C.Autoinducer

D.None of these

Answer: C

10. The DNA that actually codes for a protein’s primary structure in eukaryotes is

A.the entire gene

B.portions of the gene called introns

C.portions of the gene called exons

D.the promoter

Answer: C

11. Stem and loop structures are

A.proteins that help partially denatured enzymes to recover their native configuration

B.structures in DNA caused by inverted repeats

C.structures at the ends of linear eukaryotic DNA molecules

D.the bonds between adjacent DNA nucleotides in the same strand

Answer: B

NUCLEIC ACID STRUCTURE Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *