MICROBIOLOGY of WASTE WATER Questions and Answers pdf :-

1. The concept of putting microbes to help clean up the environment is called

A. pasteurization
B. bioremediation
C. fermentation
D. biolistics

Answer: B

2. Which of the following is not employed as an oxidation method?

A. Oxidation ponds
B. Trickling filters
C. Contact aerators
D. All of these

Answer: D

3. The filtering medium of trickling filters is coated with microbial flora, known as

A. zoological film
B. geological film
C. zooglocal film
D. none of these

Answer: C

4. Some cyanobacteria produce potent neurotoxins that, if ingested, will kill humans. These cyanobacteria are most likely to contaminate

A. water rich in organic carbon wastes but poor in phosphate
B. water that are anoxic
C. water rich in phosphate wastes but poor in organic carbon
D. none of the above

Answer: C

5. The biogas production process takes place at the temperature

A. lesser than 25°C
B. 25-40°C
C. 45-60°C
D. all of these

Answer: D

6. Advanced treatment is generally used to treat waste water to

A. remove coarse solids
B. remove settleable solids
C. reduce BOD
D. remove additional objectionable substances

Answer: D

7. Treatment of municipal water supplies is based upon

A. coagulation, filtration, chlorination
B. chlorination, filtration, coagulation
C. filtration, coagulation, chlorination
D. coagulation, chlorination, filtration

Answer: A

8. What is an anaerobic digester?

A. New diet drink
B. Microbe that eats hazardous waste
C. Method to convert agricultural waste into a biogas
D. All of the above

Answer: C

9. The use of microbes to break down synthetic waste products such as polychlorinated biphenyls is called

A. bioinformatics
B. biolistics
C. biotechnology
D. bioremediation

Answer: D

10. Activated sludge contains large number of

A. bacteria
B. yeasts and molds
C. protozoa
D. all of these

Answer: D

11. Iron bacteria can produce

A. slime
B. undesirable odors and tastes
C. both (a) and (b)
D. extreme acidity

Answer: C

12. Biomass

A. provides the U.S. with about 50% of its energy
B. consists largely of wood, animal, and human waste
C. is unlikely to be a major source of energy globally
D. offers the consumer high quality energy with low environmental impact

Answer: B

13. Composting is one of the oldest forms of disposal of waste. It is the natural process of decomposition of organic waste that yields manure or compost. One of the following is added to the compost to get better results?

A. Ants
B. Bugs
C. Snakes
D. Worms

Answer: D

14. Which is not a form of biomass energy?

A. Incineration of solid waste
B. Composting to produce methane
C. Ethanol and methanol production for auto fuel
D. Photovoltaic production of hydrogen

Answer: D

15. Which of the following statement is not correct?

A. The use of 25-40°C temperatures allows the biogas production to be more stable
B. The use of 25-40°C temperatures does not destroy potentially harmful bacteria
C. The use of 25-40°C temperatures destroys potentially harmful bacteria
D. None of the above

Answer: C

MICROBIOLOGY of WASTE WATER Questions and Answers ::

16. Oxidation ponds are shallow ponds, generally designed at the depth of

A. 2 to 40 feet
B. 4 to 6 feet
C. 1 to 3 feet
D. 5 to 8 feet

Answer: A

17. Which of the following is generally not referred to the sewerage system?

A. Sanitary sewers
B. Storm sewers
C. Combined sewers
D. Solid sewers

Answer: D

18. The magnitude of BOD of wastewater is related to

A. bacterial count
B. amount of organic material
C. amount of inorganic material
D. all of the above

Answer: B

19. A dense bacterial population caught in a tangled web of fibers sticking to a surface describes

A. coagulation
B. a biodisc
C. a biofilm
D. the membrane filter technique

Answer: C

20. Biogas production is

A. a temperature-dependent process
B. a temperature independent process
C. an oxygen dependent process
D. none of the above

Answer: A

21. The acetate-utilizing methanogens are responsible for

A. 20% of methane produced in a biogas reactor
B. 50% of methane produced in a biogas reactor
C. 70% of methane produced in a biogas reactor
D. 85% of methane produced in a biogas reactor

Answer: C

22. Which of the following is responsible for the corrosion problem?

A. Iron bacteria
B. Sulfur bacteria
C. Slime forming bacteria
D. All of these

Answer: B

23. Water testing relies on the detection of certain indicator organisms known as

A. acid-fast bacteria
B. bacteroids
C. coliforms
D. dinoflagellates

Answer: C

24. The death of a river by environmental pollutants ultimately results from

A. the overpopulation of algae
B. the overabundance of toxic proteins
C. the depletion of oxygen
D. the buildup of sediment on the river bottom

Answer: C

MICROBIOLOGY of WASTE WATER Questions and Answers pdf free download ::