50 TOP LIPID Questions and Answers pdf

LIPID Questions and Answers pdf :-

1. The key enzyme in the regulation of fatty acid synthesis is

A. acetyl CoA carboxylase
B. AMP activated proteinkinase
C. protein phosphatase
D. none of these

Answer: A

2. Arachidonate has 20 carbon atoms with

A. 3 double bonds
B. 2 double bonds
C. 4 double bonds
D. 8 double bonds

Answer: C

3. In the intestine, the dietary fats are hydrolysed by

A. triacylglycerol lipase
B. adenylate cyclase
C. pancreatic lipase
D. protein kinase

Answer: B

4. HDLs are synthesized in

A. blood
B. liver
C. intestine
D. pancreas

Answer: B

5. Triacylglycerols are

A. soluble in water
B. insoluble in water
C. soluble in water at elevated temperature
D. partially soluble in water

Answer: B

6. Animals cannot convert fatty acids into glucose because

A. acetyl CoA can not be converted to pyruvate
B. absence of malate synthase
C. absence of dehydrogenase
D. absence of a-ketoglutarate dehydrogenase

Answer: A

7. In eukaryotes fatty acid breakdown occurs in

A. mitochondrial matrix
B. cytosol
C. cell membrane
D. endoplasmic reticulum

Answer: A

8. What is the major protein constituent of high-density lipoprotein (HDL)?

A. Apolipoprotein A-l
B. Apolipoprotein C-l
C. Apolipoprotein E
D. None of these

Answer: A

9. Phospholipid contains

A. hydrophilic heads and hydrophobic tails
B. long water-soluble carbon chains
C. positively charged functional groups
D. both (b) and (c)

Answer: A

10. Micelles of fatty acids in water are organized such that the __________ faces the solvent and the __________ are directed toward the interior

A. carboxylic acid groups, hydrocarbon chains heads
B. hydrophilic heads, hydrophobic tails
C. hydrocarbon chains, carboxylic acid groups
D. both (a) and (b)

Answer: D

LIPID Questions and Answers ::

11. Cholesterolemia means

A. lack of functional LDL receptors
B. lack of functional HDL receptor
C. high sensitivity to fatty food intake
D. none of the above

Answer: A

12. Fatty acids break down of eukaryotes occurs in

A. mitochondrial matrix
B. cell membrane
C. cytosol
D. endoplasmic reticulum

Answer: A

13. VLDLs are synthesized in

A. blood
B. liver
C. intestine
D. pancreas

Answer: B

14. Chylomicrons are synthesized in

A. blood
B. liver
C. intestine
D. pancreas

Answer: C

15. How many types of lipoproteins are there?

A. 2
B. 6
C. 8
D. 5

Answer: D

16. Fatty acid synthesis takes place in

A. mitochondria
B. cell membrane
C. cytosol
D. endoplasmic reticulum

Answer: C

17. Cholestrol is the precursor of

A. steroid hormones
B. vitamin A
C. bile salts
D. both (a) and (c)

Answer: D

18. Atherosclerosis can cause blood

A. thinning
B. clotting
C. thickening
D. none of these

Answer: B

19. Palmitate has 16 carbon atoms with

A. 2 double bonds
B. 3 double bonds
C. One double bond
D. None of these

Answer: D

20. How many ATPs are formed during complete oxidation of palmitate?

A. 35
B. 96
C. 129
D. 131

Answer: C

21. The lowest energy value lipid for human nutrition is

A. olive oil
B. olestra
C. margarine
D. cardiolipih

Answer: B

22. How many classes of steroid hormones are there?

A. 3
B. 2
C. 4
D. 5

Answer: D

23. The number of water molecules consumed by the formation of phosphatidyl serine are

A. 0
B. 1
C. 2
D. 4

Answer: A

LIPID Questions and Answers pdf free download ::

One thought on “50 TOP LIPID Questions and Answers pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *