INFECTION CONTROL Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1. growth replication determined by environment

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans: A

2. tend to mutate or change during replication making it very difficult for a host to develop adequate immunity

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans: C

3. touching infectious lesion or sexual intercourse

A. direct contact
B. indirect contact
C. droplet transmission
D. vector-borne
E. noscomial

Ans: A

4. released after cell death and may cause fever, weakness, or may have serious effects on the circulatory dysfunction

A. endotoxins
B. exotoxins

Ans: A

5. the reservoir is the source of infection (person,animal, water, food)

A. true
B. Fals

Ans:A

6. pathogens are:

A. disease causing microbes germs or bugs
B. non disease causing and are benificial

Ans:A

7. occurring when respiratory of salivary secretions containing pathogens such as influenza or tb are expelled from the body

A. direct contact
B. indirect contact
C. droplet transmission
D. vector-borne
E. nosocomial

Ans: C

8. diffuse through bodily fluid and they stimulate antibodies or antitoxin production

A. endotoxins
B. exotoxins

Ans:B

9. common signs and symptoms include cysts, abdominal pain, appeteite loss, ulcers, anemia

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:D

10. some have an external capsule or slime layer offering additonal protection against human defenses

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protazoa

Ans:A

11. single individuals or localized groups

A. epidemic
B. pandemic
C. endemic

Ans:A

12. live and grow EVERYWHERE (animals, plants, humans, food, medical equipment)

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:B

13. worms, not microorganisms but are parasites and cause infection in humans. they destroy living cells and are common in intestines, heart, worms, hookworms, whipworms, and round worms

A. influenza
B. amebic dysentery
C. helminths

Ans:C

14. drugs derived from organisms such as penicillin from mold. now many drugs are synthetic

A. anitmicrobials
B. anitibiotics
C. bactericidal

Ans: B

15. causes skin infections

A. staphylococci
B. streptoccia
C. diplococci

Ans: A

16. not causing disease and may be benificial

A. pathogenic
B. non-pathogenic
Ans:B

17. ends when the host reisitance becomes effective

A. incubation period
B. prodromal period
C. acute period

Ans:C

18. genetic material takes over control of the host cell, using the host’s capacity for cell metabolism for replication

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:C

19. staph that has developed resistance to Penicillin and methicillin and related drugs, primary mode of transmission is hands, life threatening

A. VRE
B. MRSA (methicillin resistant staphlococcus aureus)

Ans:B

20. protozoa that causes a sexually transmitted infection of the reproductive tracts of men and women, attaching to the mucous membranes and causing inflammation

A. amebic dysentery
B. helminths
C. trichomonas vaginalis

Ans:C

21. worldwide infection
h
A. epidemic
B. pandemic
C. endemic

Ans:B

22. AIDS is caused by:

A. the herpes virus
B. poor personal hygiene
C. the HIV virus
D. contaminated food

Ans:C

23. infection to a certain area consistently occurring in that popluation

A. epidemic
B. pandemic
C. endemic

Ans:C

24. spread through spores which are reisistant to temp changes and chemicals

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:B

25. Bacteria and viruses can enter the body through:

A. oily skin
B. dry skin
C. broken skin
D. moist skin

Ans:C

INFECTION CONTROL Objective type Questions and Answers ::

26. the time between entry of the organism into the body and appearnace of clinical signs symptoms of the disease

A. incubation period
B. prodromal period
C. acute period

Ans: A

27. cultures, blood tests, and radiology (x rays) are used to diagnose infection

A. true
B. false

Ans:A

28. growth promoted by warmth and moisture

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:B

29. infection occur in health care facilities including hospitals by any method (MRSA, VRE.

A. direct contact
B. indirect contact
C. droplet transmission
D. vector-borne
E. nosocomial

Ans: E

30. involving intermediary such as a contaminated hand or food or inanimate objects

A. direct contact
B. indirect contact
C. droplet transmission
D. vector-borne
E. nosocomial

Ans: B

31. causes pneumonia

A. staphylococci
B. streptoccia
C. diplococci

Ans: C

32. causes respiratory infections

A. staphylococci
B. streptoccia
C. diplococci

Ans: B

33. require oxygen, carbs, a specific pH, temp

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protazoa

Ans:A

34. very few are pathogenic, most are considered beneficial since they are important in the production of yogurt, beer, and other foods, as well as serving as a source of antiboitic drugs

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans: B

35. amebic dysentery of large intestines creating severe diarrhea and live abscesses, is caused by a parasite in the large intestines, vietnam vets, banannas

A. STD
B. amebic dysentery
C. helminths

Ans: B

36. may cause infection in the oral cavity (thrush in infants) or vaginal infection

A. tinea pedis
B. candida

Ans:B

37. transmitted by oral fecal route, sex, water, shelfish,

A. hep a
B. hep b
C. hep c
D. hep d

Ans:A

38. can live independently, some live on dead organic matter, and others are parasites living on or in another iving host

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans: D

39. Which are specific to target antifugal, antiviral, antibacterial, these drugs are unique to the type of organism and are NOT interchangeable

A. antibiotics
B. antimicrobials
C. broad spectrum

Ans: B

40. unicellular microorganisms that do NOT require living tissue to survive. they are very simple in structure with a very complex cell wall and they reproduce

A. viruses
B. bacteria
C. fungi
D. protozoa

Ans:B

41. Which exist in many similar forms or strains

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans: C

42. when an insect or animal serves as an intermediary in a disease such as malaria

A. direct contact
B. indirect contact
C. droplet transmission
D. vector-borne
E. nosocomial

Ans: D

43. more complex organism, unicellular, mobile, lack a cell wall, and may change shapes

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:D

44. hepatitis is a viral infection from liver

A. true
B. false

Ans: A

45. hard to control, they can hide inside the human cell; they can alter the host cell chromosomes, thus leading to the development of malignant cells or cancer

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:C

46. a very small parasite that requires a LIVING host cell for replication

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:C

47. Ultrasonic bath cleaners are an effective way to clean tiny crevices in implements only when used with:

A. 70% isopropyl alcohol
B. sodium hypochlorite
C. an effective disinfectant
D. an effective astringent

Ans:C

48. most common nosocomial infection in the world, anaerovic bacterium infection, acquired in hospitals, develop colities following antibiotic intake, 1/3 infected dont have symptoms

A. Staph
B. VRE
C. clostridium difficile

Ans:C

50. some remain latent after invasion; they enter the host cells and replicate very slowly or not at all until some later time

A. bacteria
B. fungi
C. viruses
D. protozoa

Ans:C

INFECTION CONTROL Interview Questions and Answers pdf free download ::