HPLC Questions and Answers pdf :-

1. HPLC stands for

A. High Pressure Liquid Chromatography
B. High Performance Liquid Chromatography
C. both (a) and (b)
D. Highly Placed Liquid Chromatography

Answer: C

2. The eluent strength is a measure of

A. solvent adsorption energy
B. solvent absorption energy
C. solvent diffusivity
D. solvent mixing index

Answer: A

3. HPLC methods include

A. liquid/liquid (partition) chromatography
B. liquid/solid (adsorption) chromatography
C. ion exchange and size exclusion chromatography
D. all of the above

Answer: D

4. Column efficiency is measured in terms of number of plates which is

A. inversely related to the square of the peak width
B. directly related to the square of the peak width
C. inversely related to the cube root of the peak width
D. directly related to the square of the peak width

Answer: A

5. For a typical adsorbent such as silica gel, the most popular pore diameters are

A. 10 and 50 A°
B. 60 and 100 A°
C. 100 and 150 A°
D. 150 and 200 A°

Answer: B

6. An isocratic elution in HPLC is one in which the composition of the solvent

A. remains constant
B. changes continuously
C. changes in a series of steps
D. none of these

Answer: A

7. In reversed phase HPLC, there is a

A. non polar solvent/polar column
B. polar solvent/non-polar column
C. non polar solvent/non-polar column
D. any of the above

Answer: B

8. Which of the following statements is true for a refractive index detector in HPLC?

A. It is more sensitive than a UV detector
B. It can only be used for isocratic elutions
C. It does not respond to many solutes
D. none of above

Answer: C

9. A gradient elution in HPLC is one in which the composition of the solvent

A. remains constant
B. is changed continuously or in a series of steps
C. both (a) and (b)
D. none of the above

Answer: B

10. An eluotropic series

A. ranks solvents by their relative abilities to displace solutes from a given absorbent
B. ranks column packing material by their relative abilities to retain solutes on the column
C. is a measure of the solvent adsorption energy
D. none of the above

Answer: A

HPLC Questions and Answers ::

11. Dwell volume is defined as

A. the volume of solvent contained in a liquid chromatographic column
B. the time required for the gradient to reach the column
C. the volume of the column between the point at which solvents are mixed and the beginning of the column
D. none of these

Answer: C

12. Void volume refers to the

A. total volume of eluent in the column the remainder being taken up by the packing material
B. the volume of solvent contained in a liquid chromatographic column
C. the time required for the gradient to reach the column
D. the volume of the column between the point at which solvents are mixed and the beginning of the column

Answer: A

13. In normal phase HPLC, there is a

A. non polar solvent/polar column
B. polar solvent/non-polar column
C. non polar solvent/non-polar column
D. any of the above

Answer: A

14. Which of the following(s) is/are the advantage of HPLC over traditional LPLC (low-pressure liquid chromatography)?

A. Greater sensitivity and reusable columns
B. Ideal for ionic species and large molecules
C. Sample recovery
D. All of the above

Answer: D

15. Which can be used as a mobile phase in HPLC applications?

A. Any compound with solubility in liquid
B. Any compound with limited solubility in liquid
C. Any compound with non-solubility in liquid
D. Any of the above

Answer: A

HPLC Questions and Answers pdf free download ::