20 TOP HEPATITIS VIRUSES Questions and Answers pdf

HEPATITIS VIRUSES Questions and Answers pdf :-

1. Which of the following hepatitis viruses is not RNA virus?

A. Hepatitis A virus
B. Hepatitis B virus
C. Hepatitis E virus
D. Hepatitis G virus

Answer: B

2. Which of the following nucleic acid is present in hepatitis B virus?

A. dsDNA
B. ssRNA
C. ssDNA
D. dsRNA

Answer: A

3. The agent representing an isolate of hepatitis G virus is

A. GBA-A
B. GBV-B
C. GBV-C
D. none of these

Answer: C

4. Hepatitis G virus belongs to the family

A. Caliciviridae
B. Flaviviridae
C. Hepadnaviridae
D. Coronaviridae

Answer: B

5. Transmission of hepatitis G virus is

A. Parenterally
B. Sexually
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer: C

6. The most serious infection is

A. superinfection of an HBsAg carrier by HDV
B. infection with HBV alone
C. coinfection of HBVand HDV
D. none of the above

Answer: A

7. Which of the following specimens contain/s hepatitis B virus in an infected person?

A. Blood
B. Semen
C. Saliva
D. All of these

Answer: D

8. Vertical transmission may be seen in

A. Hepatitis B virus
B. Hepatitis C virus
C. Hepatitis D virus
D. All of these

Answer: D

9. Which of the following viral infections can result in chronic carrier state?

A. HBV
B. HCV
C. HDV
D. All of these

Answer: D

10. Most reliable test for detection of hepatitis E infection is

A. ELISA test for IgM anti-HEV
B. Western blot assay for IgM anti-HEV
C. Polymerase chain reaction for detection of HEV RNA
D. ELISA test for IgG anti-HEV

Answer: C

HEPATITIS VIRUSES Questions and Answers ::

11. Hepatocellular carcinoma (Hepatoma) may be caused by

A. Hepatitis A virus
B. Hepatitis C virus
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer: C

12. The defective satellite virus is

A. hepatitis B
B. hepatitis C
C. hepatitis D
D. hepatitis A

Answer: C

13. All of the following viruses are enveloped except

A. Hepatitis A virus
B. Hepatitis B virus
C. Hepatitis C virus
D. Hepatitis D virus

Answer: A

14. The diagnosis of hepatitis A virus infection is carried out from the method based on

A. aminotransferase levels
B. detection of faecal HAV by immunoelectron microscopy
C. both (a) and (b)
D. detection of IgM anti-HAV by ELISA

Answer: D

15. Which of the following is not correct for hepatitis A virus?

A. It can be grown in cell cultures of primate and human cells
B. It is one of the most stable viruses infecting humans
C. It may cause hepatocellular carcinoma
D. None of the above

Answer: C

16. Which of the following viruses can be transmitted by the parenteral route?

A. HBV
B. HCV
C. HDV
D. All of these

Answer: D

17. The viruses, which is/are transmitted by parenteral and sexual routes is/are

A. Hepatitis B virus
B. Hepatitis C virus
C. Hepatitis G virus
D. All of these

Answer: D

18. Which of the following antigenic types of hepatitis B virus is present in the envelope?

A. HbsAg
B. HBcAg
C. HBeAg
D. HBxAg

Answer: A

19. The development of hepatocellular carcinoma is associated with

A. ground squirrel hepatitis virus
B. hepatitis B virus
C. woodchuck hepatitis virus
D. all of the above

Answer: D

20. Which of the following antigenic types of hepatitis B virus is prevalent in India?

A. Adw
B. Adr
C. Ayw
D. Ayr

Answer: C

HEPATITIS VIRUSES Questions and Answers pdf free download ::

One thought on “20 TOP HEPATITIS VIRUSES Questions and Answers pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *