50 TOP GENETIC CODE and REGULATION Questions and Answers pdf

GENETIC CODE and REGULATION Questions and Answers pdf :-

1. Which of the following techniques was carried out by Nirenberg and Matthaei in 1961 to determine the first codon?

A. In vitro synthesis of a polypeptide using UUUUU
B. Labeled peptide binding to a ribosome
C. Mixed co-polymer mRNA synthesis
D. none of the above

Answer: A

2. Bacterial protein called catabolic activator protein (CAP) is an example of

A. negative control of gene expression
B. positive control of gene expression
C. second type of positive control of gene expression
D. none of the above

Answer: C

3. How many different codons are possible?

A. 3
B. 20
C. 64
D. An infinite number

Answer: C

4. The genetic code is

A. universal
B. universal except for rare exceptions in mitochondria and some protozoa
C. species-specific
D. kingdom-specific

Answer: B

5. Which of the following has been used as an evidence that primitive life forms lacked both DNA and enzymes?

A. RNA can both code genetic information and act as a catalyst
B. DNA and enzymes are only present in the most advanced cells
C. Advanced cells lack RNA
D. All of the above

Answer: A

6. Crick demonstrated that the genetic code involved three bases and suggested that the code was degenerated. What experimental technique Crick conducted to suggest genetic code degeneration?

A. Gel electrophoresis
B. Density gradient centrifugation
C. Frameshift mutagenesis
D. Restriction digests of the rII gene

Answer: C

7. Codon that specify the amino acids often differs in the

A. first base
B. second base
C. third base
D. none of these

Answer: C

8. In some organelles in eukaryotes, the genetic code for some codons

A. differs from that used in prokaryotes
B. are same
C. are partially same
D. none of the above

Answer: A

9. The codons which do not specify an amino acid are called

A. initiation code
B. termination code
C. propagation code
D. none of these

Answer: B

10. The genetic code is degenerated. Which of the following codons represents the principle of degeneracy?

A. UAA and UAC
B. AUG and AUA
C. CAU and CAC
D. UUA and UUC

Answer: C

GENETIC CODE and REGULATION Questions and Answers ::

11. The sequence of one strand of DNA is: 5′ ATTGCCA 3′, what is the sequence of the other strand?

A. 5′ TAACGGT 3′
B. 5′ TGGCAAT 3′
C. 5′ ATTGCCA 3′
D. 5′ UAAGCCU3′

Answer: B

12. In prokaryotes, AUG encodes

A. methionine
B. N-formyl methionine
C. a stop codon
D. alanine

Answer: B

13. How many amino acids will be encoded by 5′ GAU GGU UGA UGU 3′ sequence?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer: B

14. In protein synthesis in prokaryotes

A. the initiating amino acid is N- formyl methionine
B. the initiating amino acid is methionine
C. the initiating amino acid is phenyl alanine
D. none of the above

Answer: A

15. AUG codes for methionine act as a

A. initiation code
B. elongation code
C. termination code
D. propagation code

Answer: A

GENETIC CODE and REGULATION Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *