20 TOP ENZYMES REGULATION Questions and Answers pdf

ENZYMES REGULATION Questions and Answers pdf :-

1. Allosteric enzymes are

A. larger than simple enzyme
B. smaller than simple enzyme
C. larger and more complex than simple enzyme
D. smaller than simple enzyme but not complex

Answer: C

2. Intracellular enzymes

A. synthesize cellular material only
B. synthesize cellular material and perform catabolic reaction
C. synthesize cellular material and perform anabolic reaction
D. only provide energy to the cell

Answer: B

3. Enzyme catalase has non-protein metal as

A. magnesium
B. manganese
C. iron
D. zinc

Answer: C

4. Isozymes or iso enzymes are those enzyme which

A. have same structural forms
B. have different structural forms but identical catalytic properties
C. catalyses oxidation reactions
D. none of these

Answer: B

5. Enzymes are

A. organic compounds produced by living organism
B. inorganic compounds
C. organic as well as inorganic compounds
D. all of these

Answer: A

6. Main function of an enzyme is to

A. increase the activation energy
B. decrease the activation energy
C. maintain constant activation energy
D. none of these

Answer: B

7. Who coined the word enzyme first?

A. Kuhne
B. Pasteur
C. Liebig
D. Buchner

Answer: A

8. The inactive protein from of enzyme is

A. apoenzyme
B. enzyme
C. haloenzyme
D. cofactor

Answer: A

9. The inactive organic molecular portion of enzyme is

A. apoenzyme
B. coenzyme
C. holoenzyme
D. none of these

Answer: B

10. Many enzymes consists of a protein combined with low molecular weight organic molecule called as

A. apoenzyme
B. co-enzyme
C. holoenzyme
D. co-factors

Answer: B

ENZYMES REGULATION Questions and Answers pdf ::

11. Organic molecules that increase the rate of metabolic reactions with themselves changing are known as

A. coenzymes
B. enzymes
C. substrates
D. reactants

Answer: B

12. Protein portion of an enzyme when it is combined with organic molecule is termed as

A. apoenzyme
B. co-enzyme
C. holoenzyme
D. co-factors

Answer: A

13. The active form of enzyme is

A. apoenzyme
B. coenzyme
C. holoenzyme
D. none of these

Answer: C

14. Enzymes can

A. not pass through semipermeable membrane
B. pass through semipermeable membrane
C. dissolve semipermeable membrane
D. none of these

Answer: A

ENZYMES REGULATION Questions and Answers pdf free download::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *