20 TOP DNA REPLICATION Questions and Answers pdf

DNA REPLICATION Questions and Answers pdf :-

1. Both strands of DNA serve as templates concurrently in

A. replication
B. excision repair
C. mismatch repair
D. none of these

Answer: A

2. Proofreading activity to maintain the fidelity of DNA synthesis

A. occurs after the synthesis has been completed
B. is a function of the 3′-5′ exonuclease activity of the DNA polymerases
C. requires the presence of an enzyme separate from the DNA polymerases
D. occurs in prokaryotes but not eukaryotes

Answer: B

3. Which of the following repairs nicked DNA by forming a phosphodiester bond between adjacent nucleotides?

A. Helicase
B. DNA gyrase
C. Topoisomerases
D. DNA ligase

Answer: D

4. The enzyme that catalyzes the synthesis of DNA is called

A. DNA polymerase
B. DNA gyrase
C. DNA ligase
D. helicase

Answer: A

5. Which of the following possesses both 5′-3′ and 3′-5′ exonuclease activity?

A. Kornberg enzyme
B. DNA polymerase III
C. Taq DNA polymerase
D. None of these

Answer: A

6. Which of the following statements on replication in E.coli is correct?

A. It occurs in a unidirectional manner
B. It occurs in bidirectional manner
C. Always uses T7 DNA polymerase when infected by T7 phage
D. Occurs only when ? phase has infected E. coli

Answer: B

7. The replication of chromosomes by eukaryotes occurs in a relatively short period of time because

A. the eukaryotes have more amount of DNA for replication
B. the eukaryotic replication machinery is 1000 times faster than the prokaryotes
C. each chromosome contains multiple replicons
D. eukaryotic DNA is always single stranded

Answer: C

8. In E.coli, which enzyme synthesizes the RNA primer for Okazaki fragments?

A. DnaA
B. DnaC
C. DnaG
D. all of these

Answer: C

9. During which of the following process a new copy of a DNA molecule is precisely synthesized?

A. Trasformation B. Transcription
C. Translation D. Replication

Answer: D

10. DNA gyrase is inhibited by

A. tetracycline
B. nalidixic acid
C. both (a) and (b)
D. cephalosporin

Answer: B

DNA REPLICATION Questions and Answers ::

11. Which of the following enzymes unwind short stretches of DNA helix immediately ahead of a replication fork?

A. DNA polymerases
B. Helicases
C. Single-stranded binding proteins
D. Topoisomerases

Answer: B

12. During DNA replication in prokaryotes, synthesis begins on the circular chromosome

A. always at the same place
B. at any stretch of DNA that is high in AT pairs
C. randomly on the chromosome
D. at the promoter

Answer: A

13. DNA replication rates in prokaryotes are approximately of the order of

A. 10 bases per second
B. 1,00 bases per second
C. 1,000 bases per second
D. 10,000 bases per second

Answer: C

14. Which of the following lacks 3′-5′ exonuclease activity?

A. Short fragment of DNA polymerase I
B. Taq DNA polymerase
C. T4 DNA ligase
D. All of the above

Answer: D

15. The synthesis of DNA by DNA polymerase occurs in the

A. 3′ to 5′ direction
B. 5′ to 5′ direction
C. 5′ to 3′ direction
D. 3′ to 3′ direction

Answer: C

DNA REPLICATION Questions and Answers pdf free download::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *