CLOSTRIDIUM Questions and Answers pdf :-

1. Which of the following types of Clostridium perfringens produces alpha toxin most abundantly?

A. Type A
B. Type B
C. Type C
D. Type D

Answer: A

2. Which of the following is predominantly proteolytic?

A. C. sporogenes
B. C. histolyticum
C. Both (a) and (b)
D. C. speticum

Answer: C

3. Which of the following properties are the characteristics of tetanospasmin?

A. It is a heat-labile protein
B. It is a neurotoxin
C. It can be toxoided
D. All of these

Answer: D

4. Types of exotoxin, most commonly associated with botulism in man, is/are?

A. Type A
B. Type B
C. Type E
D. All of these

Answer: D

5. Nagler’s reaction is useful for the identification of

A. C tetani
B. C perfringens
C. C botulinum
D. C difficile

Answer: B

6. The most toxic exotoxin is

A. tetanus toxin
B. diphtheria toxin
C. botulinum toxin
D. cholera toxin

Answer: C

7. Which of the following species of Clostridium is predominantly sacchrolytic?

A. C septicum
B. C perfringens
C. C novyi
D. All of these

Answer: D

8. Stormy clot reaction is useful in identification of

A. C tetani
B. C botulinum
C. C perfringens
D. C difficile

Answer: C

9. Food poisoning strains of Clostridium perfringens belong to

A. type A
B. type B
C. type C
D. type D

Answer: A

10. Reddening of meat in cooked meat broth is produced by

A. C tetani
B. C histolyticum
C. Clostridium perfringens
D. C sporogenes

Answer: C

CLOSTRIDIUM Questions and Answers ::

11. Clostridium botulinum food poisoning is due to

A. invasion of bacteria in the intestine
B. preformed toxin
C. both (a) and (b)
D. none of the above

Answer: B

12. Drumstick appearance is characteristic of

A. C tetanomorphum
B. C tetani
C. C sphenoides
D. all of these

Answer: D

13. Blackening of meat in cooked meat broth is through

A. C histolyticum
B. C perfringens
C. C tetani
D. all of these

Answer: A

14. Typical drumstick appearance of bacilli is generally seen in

A. C perfringens
B. C botulinum
C. C tetani
D. C histolyticum

Answer: C

15. Which of the following(s) is/are obligate anaeorbes?

A. C septicum
B. C novyi
C. C tetani
D. All of these

Answer: D

CLOSTRIDIUM Questions and Answers pdf free download ::