50 TOP CELL STRUCTURE and COMPARTMENTS Questions and Answers pdf

CELL STRUCTURE and COMPARTMENTS Questions and Answers pdf :-

1. Which of the following two organelles look most alike structurally?

A. Nucleus and vesicle
B. Golgi apparatus and smooth endoplasmic reticulum ER
C. Vacuole and cytoskeleton
D. Lysosome and chloroplast

Answer: B

2. In terms of basic cell structure, what do an elephant and an oak tree have in common?

A. They both are eukaryotes
B. They both have a cell nucleus
C. They both have mitochondria
D. All of the above

Answer: D

3. Where in a eukaryotic cell, DNA can be found?

A. Nucleus
B. Mitochondrion
C. Vacuole
D. Both (a) and (b)

Answer: D

4. Which of the following structures is expected in a bacterium?

A. Nucleus
B. Plasma membrane
C. Golgi apparatus
D. Endoplasmic reticulum

Answer: B

5. Which of the following organelles is directly connected to the outer membrane of the nucleus in a eukaryotic cell?

A. Mitochondrion
B. Lysosome
C. Golgi apparatus
D. Endoplasmic reticulum

Answer: D

6. Microtubules, motor proteins, and actin filaments are all part of

A. the mechanism of photosynthesis that occurs in chloroplasts
B. the rough ER (endoplasmic reticulum) in prokaryotic cells
C. the cytoskeleton of eukaryotic cells
D. the process that moves small molecules across cell membranes

Answer: C

7. A certain cell organelle which is made of a double phospholipid bilayer that has many large pores in it, is most likely

A. the nuclear envelope
B. the plasma membrane
C. the mitochondrion
D. the cytoskeleton

Answer: A

8. Which of the following cell organelles are expected to be associated with motor proteins?

A. Smooth ER
B. Vesicles
C. Plasma membrane
D. Chloroplasts

Answer: B

9. Eukaryotic cells are more efficient than prokaryotes because their internal compartmentalization

A. makes each compartment nutritionally independent of all others
B. allows for specialization through the subdivision of particular tasks
C. allows for specialization through merging of different tasks
D. reduces overall cell size

Answer: B

10. An organism’s first line of defense against attack by an invader such as a virus or bacterium is usually

A. to flee or hide
B. its body wall
C. a specific immune response
D. a nonspecific immune response

Answer: B

CELL STRUCTURE and COMPARTMENTS Questions and Answers ::

11. According to the fluid mosaic model of cell membranes,

A. the most common type of molecules in the membrane are proteins
B. basic membrane structure results from how the proteins interact with water
C. the membrane is a highly mobile mixture of phospholipids and proteins
D. the unique properties of cell types are determined by their phospholipids

Answer: C

12. The simplest way to differentiate a prokaryotic cell from a eukaryotic one is to

A. look for a plasma membrane
B. see if a nucleus is present
C. check for the presence of DNA
D. determine if the cell is an entire organism or not

Answer: B

13. Which of the following is the best criterion for deciding whether a cell is prokaryotic or eukaryotic?

A. The cell came from a single-celled or multicelled organism
B. The cell has a nucleus or not
C. The cell has cytosol or not
D. DNA is present in the cell or not

Answer: B

14. Lysosomes are specialized vesicles in __________ that contain digestive enzymes for the breakdown of food. A related organalle known as a vacuole, which is found in __________ , also contains enzymes but in addition may act as a storage organelle for nutrients or water.

A. animals; plants and fungi
B. plants; animals and fungi
C. plants and fungi; animals
D. animals and plants; fungi

Answer: A

15. The highly folded membranes found in such eukaryotic organelles as mitochondria and chloroplasts

A. increase the surface area where key chemical processes can occur
B. help the cell against physical damage
C. make it possible to package large amounts of DNA within the cell
D. assist with cell movement

Answer: A

CELL STRUCTURE and COMPARTMENTS Questions and Answers pdf free download ::

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *