ANTIGEN ANTIBODY REACTION Questions and Answers pdf :-

1. VDRL test is an example of

A. Tube test
B. Ring test
C. Slide test
D. none of these

Answer: C

2. Weil-Felix reaction is based on sharing of antigens between

A. sheep RBCs and EB virus
B. mycoplasma and human O group RBCs
C. rickettsial antigens and antigens of certain strains of Proteus
D. none of these

Answer: C

3. Agglutination reaction is more sensitive than precipitation for the detection of

A. antigens
B. antibodies
C. complement
D. antigen-antibody complexes

Answer: A

4. Precipitation reaction is relatively less sensitive for the detection of

A. antigens
B. antigen-antibody complexes
C. antibodies
D. complement

Answer: C

5. In which of the following case a large lattice is formed?

A. Antibody is in excess
B. Antigens and antibodies are in optimal proportion
C. Antigen is in excess
D. None of these

Answer: B

6. Ring test is used for

A. C-reactive protein test
B. Ascoli’s thermoprecipitation test
C. typing of streptococci and pneumococci
D. all of the above

Answer: D

7. Precipitation reaction can be converted into agglutination reaction by coating soluble antigen onto

A. bentonite particles
B. RBCs
C. latex particles
D. all of these

Answer: D

8. Commercially available ELISA kits are used for the detection of

A. rotavirus
B. hepatitis B surface antigen
C. anti-HIV antibodies
D. all of these

Answer: D

9. Monoclonal antibody production requires

A. mouse splenic lymphocytes
B. mouse myeloma cells
C. both (a) and (b)
D. none of these

Answer: C

10. Quellung reaction is used for typing of

A. Klebsiella pneumoniae
B. Streptococcus pneumoniae
C. Both (a) and (b)
D. None of these

Answer: C

ANTIGEN ANTIBODY REACTION Questions and Answers ::

11. Fluorescent treponemal antibody test is an example of

A. indirect immunofluorescence
B. direct immunofluorescence
C. both (a) and (b)
D. none of these

Answer: A

12. Counter-immunoelectrophoresis is used for the detection of

A. Meningococcal antigen
B. Hepatitis B surface antigen
C. Alpha-fetoprotein
D. All of these

Answer: D

14. Slide agglutination reaction is/are useful for the identification of the culture(s) of

A. Shigella
B. Vibrio cholerae
C. Salmonella
D. All of these

Answer: D

15. Amount of various immunoglobulin classes can be measured by

A. double diffusion in one dimension
B. single diffusion in two dimensions
C. single diffusion in one dimension
D. double diffusion in two dimensions

Answer: B

ANTIGEN ANTIBODY REACTION Questions and Answers pdf free download::