ANTI-ADRENERGIC DRUG Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1. Which of the following drugs is a nonselective alpha receptor antagonist?
a) Prazosin
b) Phentolamine
c) Metoprolol
d) Reserpine

2. Indicate the alpha1-selective antagonist:
a) Phentolamine
b) Dihydroergotamine
c) Prazosin
d) Labetalol

3. Which of the following agents is an alpha2–selective antagonist?
a) Yohimbine
b) Tamsulosin
c)Tolazoline
d)Prazosin

4. Indicate the irreversible alpha receptor antagonist:
a) Tolazoline
b) Labetalol
c) Prazosin
d) Phenoxybenzamine

5. Which of the following drugs is an nonselective beta receptor antagonist?
a) Metoprolol
b) Atenolol
c) Propranolol
d) Acebutolol

6. Indicate the beta1-selective antagonist:
a) Propranolol
b) Metoprolol
c) Carvedilol
d) Sotalol

7. Which of the following agents is a beta2–selective antagonist?
a) Tolazolin
b) Pindolol
c) Ergotamin
d) Butoxamine

8. Indicate the beta adrenoreceptor antagonist, which has partial beta–agonist activity:
a) Propranolol
b) Metoprolol
c) Pindolol
d) Betaxolol

9. Which of the following drugs is a reversible nonselective alpha, beta antagonist?
a) Labetalol
b) Phentolamine
c) Metoprolol
d) Propranolol

10. Indicate the indirect-acting adrenoreceptor blocking drug:
a) Tolazoline
b) Reserpine
c) Carvedilol
d) Prazosin

11. The principal mechanism of action of adrenoreceptor antagonists is:
a) Reversible or irreversible interaction with adrenoreceptors
b) Depletion of the storage of catecholamines
c) Blockade of the amine reuptake pumps
d) Nonselective MAO inhibition

12. Characteristics of alpha-receptor antagonists include all of the following EXCEPT:
a) They cause a fall in peripheral resistance and blood pressure
b) They cause epinephrine reversal (convert a pressor response to a depressor response)
c) Bronchospasm
d) They may cause postural hypotension and reflex tachycardia

13. Which of the following drugs is an imidazoline derivative and a potent competitive antagonist at both alfa1 and alfa2 receptors?
a) Prazosin
b) Labetalol
c) Phenoxybenzamine
d) Phentolamine

14. Characteristics of phentolamine include all of the following EXCEPT:
a) Reduction in peripheral resistance
b) Stimulation of responses to serotonin
c) Tachycardia
d) Stimulation of muscarinic, H1 and H2 histamine receptors

15. The principal mechanism of phentolamine-induced tachycardia is:
a) Antagonism of presynaptic alpha2 receptors enhances norepinephrine release, which causes cardiac stimulation via unblocked beta receptors
b) Baroreflex mechanism
c) Direct effect on the heart by stimulation of beta1 receptors
d) Inhibition of transmitter reuptake at noradrenergic synapses

16. Nonselective alpha-receptor antagonists are most useful in the treatment of:
a) Asthma
b) Cardiac arrhythmias
c) Pheochromocytoma
d) Chronic hypertension

17. The main reason for using alpha-receptor antagonists in the management of pheochromocytoma is:
a) Inhibition of the release of epinephrine from the adrenal medulla
b) Blockade of alpha2 receptors on vascular smooth muscle results in epinephrine stimulation of unblocked alpha2 receptors
c) Direct interaction with and inhibition of beta2 adrenoreceptors
d) Antagonism to the release of rennin

18. Which of the following drugs is useful in the treatment of pheochromocytoma?
a) Phenylephrine
b) Propranolol
c) Phentolamine
d) Epinephrine

19. Indicate adrenoreceptor antagonist agents, which are used for the management of pheochromocytoma:
a) Selective beta2-receptor antagonists
b) Nonselective beta-receptor antagonists
c) Indirect-acting adrenoreceptor antagonist drugs
d) Αlpha-receptor antagonists

20. The principal adverse effects of phentolamine include all of the following EXCEPT:
a) Diarrhea
b) Bradycardia
c) Arrhythmias
d) Myocardial ischemia

21. Indicate the reversible nonselective alpha-receptor antagonist, which is an ergot derivative:
a) Ergotamine
b) Prazosin
c) Phenoxybenzamine
d) Carvedilol

22. Indicate an alpha-receptor antagonist, which binds covalently to alpha receptors, causing irreversible blockade of long duration (14-48 hours or longer):
a) Phentolamine
b) Phenoxybenzamine
c) Ergotamine
d) Prazosin

23. Compared with phentolamine, prazosin has all of the following features EXCEPT:
a) Irreversible blockade of alpha receptors
b) Highly selective for alpha1 receptors
c) The relative absence of tachycardia
d) Persistent block of alfa1 receptors
24. Which of the following statements is not correct?
a) There are at least three subtypes of alfa1 receptors, designated alfa1a, alfa1b and alfa1d
b) ALPHA1a subtype mediates prostate smooth muscle contraction
c) ALPHA1b subtype mediates vascular smooth muscle contraction
d) ALPHA1a subtype mediates both vascular and prostate smooth muscle contraction

25. Indicate an alfa1 adrenoreceptor antagonist, which has great selectivity for alpha1a subtype:
a) Prazosin
b) Tamsulosin
c) Phenoxybenzamine
d) Phentolamine

ANTI-ADRENERGIC DRUG Interview Questions and Answers ::

26. Subtype-selective alpha1 receptor antagonists such as tamsulosin, terazosin, alfusosin are efficacious in:
a) Hyperthyroidism
b) Cardiac arrhythmias
c) Benign prostatic hyperplasia (BPH)
d) Asthma
27. Indicate an alpha receptor antagonist, which is an efficacious drug in the treatment of mild to moderate systemic hypertension:
a) Phentolamine
b) Tolazoline
c) Ergotamine
d) Prazosin

28. Which of the following alpha receptor antagonists is useful in reversing the intense local vasoconstriction caused by inadvertent infiltration of norepinephrine into subcutaneous tissue during intravenous administration?
a) Propranolol
b) Phentolamine
c) Tamsulosin
d) Ergotamine

29. Beta-blocking drugs-induced chronically lower blood pressure may be associated with theirs effects on:
a) The heart
b) The blood vessels
c) The renin-angiotensin system
d) All of the above

30. Characteristics of beta-blocking agents include all of the following EXCEPT:
a) They occupy beta receptors and competitively reduce receptor occupancy by catecholamines or other beta agonists
b) They do not cause hypotension in individuals with normal blood pressure
c) They induce depression and depleted stores of catecholamines
d) They can cause blockade in the atrioventricular node

31. Beta-receptor antagonists have all of the following cardiovascular effects EXCEPT:
a) The negative inotropic and chronotropic effects
b) Acute effects of these drugs include a fall in peripheral resistance
c) Vasoconstriction
d) Reduction of the release of rennin

32. Beta-blocking agents have all of the following effects except:
a) Increase plasma concentrations of HDL and decrease of VLDL
b) Bronchoconstriction
c) Decrease of aqueous humor prodaction
d) “membrane-stabilizing” action

33. Beta-receptor antagonists cause:
a) Stimulation of lipolysis
b) Stimulation of gluconeogenesis
c) Inhibition of glycogenolysis
d) Stimulation of insulin secretion

34. Propranolol has all of the following cardiovascular effects EXCEPT:
a) It decreases cardiac work and oxygen demand
b) It reduces blood flow to the brain
c) It inhibits the renin secretion
d) It increases the atrioventricular nodal refractory period

35. Propranolol-induced adverse effects include all of the following EXCEPT:
a) Bronchoconstriction
b) “supersensitivity” of beta-adrenergic receptors (rapid withdrawal)
c) Hyperglycemia
d) Sedation, sleep disturbances, depression and sexual dysfunction

36. Propranolol is used in the treatment all of the following diseases EXCEPT:
a) Cardiovascular diseases
b) Hyperthyroidism
c) Migraine headache
d) Bronchial asthma

37. Metoprolol and atenolol:
a) Are members of the beta1-selective group
b) Are nonselective beta antagonists
c) Have intrinsic sympathomimetic activity
d) Have an anesthetic action

38. Which of the following beta receptor antagonists is preferable in patients with asthma, diabetes or peripheral vascular diseases?
a) Propranolol
b) Metoprolol
c) Nadolol
d) Timolol

039. Indicate a beta receptor antagonist, which has very long duration of action:
a) Metoprolol
b) Propranolol
c) Nadolol
d) Pindolol

40. Indicate a beta1-selective receptor antagonist, which has very long duration of action:
a) Betaxolol
b) Sotalol
c) Nadolol
d) Metoprolol

41. Which of the following drugs is a nonselective beta-blocker without intrinsic sympathomimetic or local anesthetic activity and used for the treatment of life-threatening ventricular arrhythmias?
a) Propranolol
b) Oxprenolol
c) Sotalol
d) Atenolol

42. Indicate a beta receptor antagonist with intrinsic sympathomimetic activity:
a) Propranolol
b) Oxprenolol
c) Metoprolol
d) Carvedilol

43. Pindolol, oxprenolol have all of the following properties EXCEPT:
a) They are nonselective beta antagonists
b) They have no partial agonist activity
c) They are less likely to cause bradycardia and abnormalities in plasma lipids
d) They are effective in hypertension and angina

44. Which of the following drugs has both alfa1-selective and beta-blocking effects?
a) Labetalol
b) Betaxolol
c) Propranolol
d) Timolol

45. Characteristics of carvedilol include all of the following EXCEPT:
a) It is a beta1 -selective antagonist
b) It has both alfa1-selective and beta-blocking effects
c) It attenuates oxygen free radical-initiated lipid peroxidation
d) It inhibits vascular smooth muscle mitogenesis

46. Indicate the adrenoreceptor antagonist drug, which is a rauwolfia alkaloid:
a) Prazosin
b) Propranolol
c) Reserpine
d) Phentolamine

ANSWER KEYS:
1. b 2. C 3. a 4.d 5.c 6.b 7.d 8.c
9. a 10.b 11.a 12. c 13.d 14.b 15.a 16.c
17.b 18.c 19.d 20.b 21.a 22.b 23.a 24.d
25.b 26.c 27.d 28.b 29.d 30.c 31.b 32.a
33.c 34.b 35.c 36.d 37.a 38.b 39.c 40.a
41.c 42.b 43.b 44.a 45.a 46.c

ANTI-ADRENERGIC DRUG Objective type Questions and Answers pdf free download ::