100 TOP ANESTHESIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf

ANESTHESIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf :-

1.Local anesthetic causing Methaemoglobinaemia
a)Lignocaine
b)Prilocaine
c) Bupivacaine
d) All of the above

Ans: b

2.Which of the following anesthetic have half life more than 2hrs?
a) Bupivacaine
b) Lignocaine
c) Mepivacaine
d) Etidocaine
e) Chlorprocaine

Ans:a

3.Which of the following is an Amide local anesthetic drug?
a) Bupivacaine
b)Benzocaine
c) Procaine
d) Cocaine

Ans:a

ANESTHESIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers
ANESTHESIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers

4.Bier block is used for
a) Sub arachnoid block
b) IV regional block
c) Extradural block
d) Local anesthesia

Ans:b

5.During epidural analgesia the following points suggests that needle is in the extradural space
a) Loss of resistance sign
b) Negative pressure sign
c) Mackintosh extradural space indicator
d) All of the above

Ans:d

6.Epidural block is indicated in all except:
a) Patients in hypovolemia
b) Patients with asthma and bronchitis
c) Post-operative pain relief
d) Obstetric analgesia

Ans:a

7.Epidural anesthesia is preferred to spinal anesthesia because
a) Hypotension is absent
b) Dura is not penetrated
c) Low dose of anesthetic is used
d) Level of block easily changed

Ans:b

8.Hypersensitive xylocaine used for spinal anesthesia means
a) 5% xylocaine
b) 2% xylocaine with adrenaline
c) 2% xylocaine with dextran
d) 2% xylocaine

Ans:a

9.Post-spinal headache is prevented by
a) Use of thinner needle
b) NS AIDs
c) Preanaesthetic medication
d) Plenty of oral fluids

Ans:a

10.Lignocaine can be used in all except
a) Ventricular fibrillation
b) Spinal anaesthesia
c) Epidural anaesthesia
d) Convulsions

Ans:d

11.Local anesthetic with vasoconstrictor effect
a) Procaine
b) Cocaine
c)Lidocaine
d)Dubicaine

Ans:b

12.Black tongue, black teeth, visual and tactile hallucinations seen in poisoning due to
a) Opium
b) Heroin
c) Cocaine
d) Cannabis

Ans:c

13.Longest acting local anesthetic solution is
a) Lignocaine
b) Chlorprocaine
c) Amethocaine
d) Bupivacaine

Ans:d

14.Post spinal headache can be prevented by
a) Preventing fall of blood pressure
b) Encouraging early ambulation
c) Weaker solution of local anesthetic
d) Finer lumbar puncture needle

Ans:d

15.The following statements about Bupivacaine are true except
a) Must never be injected into a vein
b) More cardiotoxic than Lignocaine
c) 0.25 percent is effective for sensory block
d) Long acting drug

Ans:c

16.The effect of spinal anesthesia on bowels includes
a) Increased peristalsis
b) Contraction
c) Dilatation
d) Atony

Ans:b

17.All are Amide linked Local anesthetics except
a) Procaine
b) Bupivacaine
c)Lidocaine
d)Dibucaine

Ans:a

18.Percentage of xylocaine used in spinal anesthesia
a)1%
b)2%
c)4%
d)0.5%
e)0.5%

Ans:d

19.Extradural anesthesia decreases risk of
a) Headache
b) Hypotension
c) Meningitis
d) Arachnoiditis

Ans:a

20.The complication seen more often in Epidural anesthesia is
a) Hypotension
b) Headache
c) Urinary retention
d) Meningitis

Ans:c

21.The first of the following to be blocked in spinal anesthesia includes
a) Pre-ganglionic sympathetic fibers
b) Sensory fibers
c) Motor fibers
d) Fibers carrying proprioceptive sensation

Ans:a

22.Spinal anesthesia is preferred in lower abdominal surgeries because it:
a) Gives deep analgesia
b) Gives good relaxation of abdominal muscles
c) Shrinks intestines so that other viscera are seen well
d) Patient is conscious and co-operative

Ans:c

23.The pathway to be blocked earliest in spinal anesthesia is
a) Autonomic
b) Motor fibers
c) Fine sensory fibers
d) Coarse sensory fibers

Ans:a

24.All of the following are effective topically except
a) Procaine
b) Cocaine
c)Lidocaine
d) Amefhocaine

Ans:a

25.The local analgesic drugs are deposited in spinal anesthesia at the space, which lies between
a) Dura mater and vertebral column
b) Dura mater and arachnoid
c) Pia mater and arachnoid
d) Pia mater and grey mater

Ans:c

26.The site of action of an intra thecal narcotics is the
a) Axonal membrane
b) Dorsal horn of the spinal cord
c) Ventral horn of the spinal cord
d) Opiate receptors within the brain

Ans:b

27.The local anesthetic which is not useful for tropical use
a) Procaine
b) Xylocaine
c)Prilocaine
d) Cocaine

Ans:a

28.Epidural analgesia is suitable for
a) Analgesia in a patient with fractured ribs
b)Trans-urethral resection of the prostrate gland
c) Intra-operative and post-operative pain relief in cholecystectomy
d) All of the above

Ans:d

29.Post spinal hypotension all are true except
a) Paralysis of nerve supply from Tl -L2
b) Leakage of CSF through puncture site
c) Trendelenberg position is good
d) Elevation of lower limbs without head low position is useful

Ans:a

30.Which of the following is an ester linked local anesthesia?
a) Cocaine
b) Lidocaine
c) Bupivacaine
d) Dubicaine

Ans:a

31. The administration of local anesthesia may result in the following except
a) Tachycardia
b) Vasodilatation
c) Myocardial depression
d) Seizures

Ans:a

32.Shortest acting local anesthetic
a) Procaine
b) Xylocaine
c) Bupivacaine
d)Chloprocaine

Ans:d

33.Local anesthetics act by
a) Forming area of nerve block along a neuron
b) Binding to calcium receptor on nerve membrane
c) Blocking calcium channels of nerve membrane
d) Inhibiting the sodium pump

Ans:d

34.Subarachnoid block as anesthesia is contraindicated in
a) Diabetic gangrene
b) Burgers disease
c) Atherosclerotic gangrene
d) Full stomach
e) Hemophilia

Ans:e

35.All are vasodilator except
a) Procaine
b)Lidocaine
c) Cocaine
d) Chlorprocaine

Ans:c

36.Epidural narcotic is preferred over epidural LA because it causes
a) Less respiratory depression
b) No retention of urine
c) No motor paralysis
d) Less dose required

Ans:c

37.Last to recover in spinal anesthesia is
a) Pain
b) Motor
c) Proprioception
d) Pre-ganglionic sympathetic fibers

Ans:d

38.Cranial nerve not involved in spinal anesthesia
a) 1 st and 10th
b) 3rd and 6th
c) 2nd and 4th
d) 7th and 8th

Ans:a

39.A local anesthetic that is ineffective topically is:
a) Cocaine
b) Mepivacaine
c) xylocaine
d) Lidocaine
e) Tetracaine

Ans:b

40.Which of the following local anesthetic is more safe in surface and infiltrating anesthesia
a) Procaine
b) Cocaine
c) Lidocaine
d) Amethocaine

Ans:c

41.Side effects of lignocaine are all except
a) Sedation
b) Vomiting
c) Convulsion
d) Tinnitus

Ans:a

42.All are pierced in Lumbar Puncture except
a) Post longitudinal ligament
b) Ligamentum Flavum
c) Interspinous Ligament
d) Supraspinous ligament

Ans:a

43.The most common complication in spinal anesthesia is
a) Post spinal headache
b) Hypotension
c) Meningitis
d) Arrhythmia

Ans:b

44.An increased dose of spinal anesthetic is indicated in a patient who has
a) Ascites
b) Increased height of the patient
c) Is pregnant
d) Obese

Ans:b

45.All are surface anesthetics except
a) Lignocaine
b) Bupivacaine
c) Procaine
d) Cinchocaine

Ans:b

46.aximum dose of xylocaine for local anaesthesia
a)200mg
b)250mg
c)300mg
d)650mg
e)700mg

Ans:a

47.Epidural space lies between
a) Pia and arachnoid
b) Dura and arachnoid
c) Dura and vertebral column
d) Pia mater and grey mater

Ans:c

48.Commonest Cranial nerve affected in spinal anaesthesia
a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 6th
e) 10th

Ans:d

49.Cauda Equina syndrome can be caused by *
a) Spinal anaesthesia
b) Epidural anaesthesia
c) Both
d) None

Ans:a

50.Index of potency of general anesthesia
a) Minimum alveolar concentration
b) Diffusion coefficient
c) Deed space concentration
d) Alveolar blood concentration + blood concentration

Ans:a

ANESTHESIALOGY Objective type Questions and Answers ::

51.Thiopentone if injected accidentally into an artery, the first symptom is:
a) Analgesia
b) Pain
c) Paralysis
d) Skin ulceration

Ans:b

52.Loss of pharyngeal reflex is more with which anaesthetic?
a) Isoflurane
b) Ketamine
c) N20/02/Narcotic
d) None of the above

Ans:a

53.Hypotension in Anaesthesia can be induced by all of the following drugs except:
a) Trimetaphan
b) Sodium Nitroprusside
c) Pancuronium
d) Halothane
e) Hexamethonium

Ans:c

54.Which anaesthesia drug is eliminated by Hoffman’s degradation?
a) Buprenorphine
b) Atracurium
c) Bupivacaine
d) Procaine
Ans:b

55.Highest analgesic effect is a feature of
a) Ketamine
b) Thiopentone
c) Propofur
d) Ethomidate
Ans:a

56.Treatment of inadvertent injection of pentothal intra arterially
a) Injection of procaine into the artery
b) Papavarine intra arterially
c) Heparin IV
d) Stellate ganglion block
e) All of the above
Ans:e

57.Succinyl choline is short acting due to
a) Rapid excretion
b) Poor absorption
c) Rapid hydrolysis
d) None
Ans:c

58.All are true regarding Halothane except
a) Non-inflammable
b) Boils at 50 C
c) It is stable when exposed to light
d) Heavy, colorless with characteristic sweet odour
Ans:c

59.Best Uterine relaxation is seen with
a) Chloroform
b) Nitrous Oxide
c)Ether
d)Halothne
Ans:d

60.The d-tubocurarine acts at
a) Myoneural junction
b) Pre-synoptic of parasympathetic nerves
c) Post-synoptic of parasympathetic nerves
d) Post-synoptic of sympathetic nerves
Ans:a

62.Which of the following is eliminated by Hoffmann elimination
a) Althesin
b) D-tubocurarine
c) Pancuronium
d) Atracurium
Ans:d

63.Mechanism of action of D-tubocurarine is
a) Depolarizing
b) Non-depolarizing
c) Blockage of sodium channels
d) Blockage of potassium influx
Ans:b

64.Which of the following anesthetic agent sensitizes the heart to adrenaline
a) Halothane
b) Enflurane
c) Isotherane
d) Nitrous oxide

Ans:a

65.Definitive sign of plane 1 of anaesthesia is
a) Fixation of eyeball
b) Papillary dilatation
c) Blurring of vision
d) Intercostal paralysis

Ans:a

66.Which of the following anaesthetic agents has been superseded because of cardiotoxicity
a) cyclopropane
b) Halothane
c) Chloroform
d) Diethyl ether

Ans:c

67.The following is a steroidal anesthetic agent
a) Althesin
b) Propanidid
c) Methohexitone
d) Di-isoprophyl

Ans:a

68.Ketamine causes all except:
a) Potent analgesic effect
b) Muscle relaxation
c) Completely excreted by liver
d) Used in hypotension

Ans:b

69.Intubation dose of pancuronium is
a)0.02mg/kg
b)0.06mg/kg
c)0.08mg/kg
d)1.2mg/kg

Ans:c

70.Which of the following anesthetics can be self-administered by the patient during labor
a) Trichloroethylene
b) Ethyl chloride
c) Halothane
d) Enflurane

Ans:a

71.Not an intravenous anaesthetic
a) Etomidate
b) Thiopentone
c) Ketamine
d) Cyclopropane

Ans:d

72.One of the following causes delirium during recovery phase:
a)Ketamine
b) Thipentone sodium
c) Halothane
d) Cyclopropane

Ans:a

73.Best analgesic is
a) Ether
b) Halothane
c) Trilene
d) Chloroform

Ans:a

74.The most common cause of death of mother undergoing emergency caesarean section when general anaesthesia is being administered is
a) Over dose of inhalational anaesthetic agent
b) Circulatory failure
c) Acid aspiration of stomach contents into the lungs
d) Renal failure

Ans:c

75.The activity of muscles of eyeball during ether anaesthesia is well marked
a) Stage I
b) Stage II
c) Stage III
d) Stage IV

Ans:a

76.Regarding halothane, the correct statement is
a) Large range of safety
b) Maintenance of anaesthesia
c) Does not cause arrhythmias
d) Can be given in hepatitis patients

Ans:b

77.Anesthetic agent that predisposes to maximum arrhythmias
a)Isoflurane
b) Enflurane
c) Halothane
d) Ether

Ans:c

78.The following has the most potent analgesic action
a) Chloroform
b)Halothane
c) Diethyl ether
d) Trichloroethylene

Ans:d

79.Which of the following intravenous anesthetic agents is the drug of choice in shocked individuals
a) Thiopentone sodium
b) Propanidid
c) Ketamine
d) Althesin

Ans:c

80.In which of the following is thiopentone contra indicated
a) Head injury
b) Retinal Surgery
c) Diabetes
d) Porphyri

Ans:d

81.Color of Halothane cylinder is
a) Red
b) Purple
c) White
d) green

Ans:a

82.Shortest acting muscle relaxant
a) Pancuronium
b) Atraurium
c) Mivacuriun
d) vecuonium

Ans:c

83.Phase II blocker is
a) Suxamethonium
b) Atracuronium
c) DTC
d) Pancuronium

Ans:a

84.Dose of ketamine by IV Route is
a) 0.5 mg/kg
b) 1 mg/kg
c) 2 mg/kg
d) 5mg/kg

Ans:c

85.The following are muscle relaxants except
a) Decamethonium
b) Suxamethonium
c) Hexamethonium
d) Pancuronium

Ans:c

86.The reversal of neuromuscular blockade with d-TC is done with
a) Scoline
b) Neostigmine
c) Atropine
d) Dantrolene

Ans:b

87.Reversal of muscle relaxation is needed for the following
a) Pancuronium and curare
b) Succinyl choline
c) Both
d) none

Ans:a

88.Depolarizing agents are associated with all of the following, except
a) Muscle fasciculation’s preceding the onset of block
b) Absence of post tetanic potentiation
c) Potentiation of block by anticholinesterases
d) Reversal by anticholinesterases

Ans:d

89.Thiopentone is used for induction anesthesia, because it is
a) Smooth induction
b) Rapidly redistributed
c) Easy to administer
d) Easy to monitor

Ans:a

90.Maximum emesis causing anaesthetic
a) N20
b) Diethyl ether
c) Chloroform
d) Thiopental

Ans:c

91.Liver damage can be induced by
a) Halothane
b) Ether
c) Trilene
d) Nitrous oxide

Ans:a

92.Muscle relaxant contra indicated in CRF
a) Gallamine
b) Succinyl choline
c) Tubocurare
d) Pancuronium

Ans:a

93. Neuromuscular blocker used in hepatic and renal failure
a) Scoline
b) Tubocurarin
c) Decamethonium
d) Atracuronium

Ans:d

94.Tubocurarine action is easily reversed! by
a) Atropine
b) Neostigmine
c) Edrophonium
d) Galathamin

Ans:b

95.All are seen in ketamine anesthesia except
a) Hypertension
b) Hallucinations
c) Bronchospasm
d) Analgesia

Ans:c

96.Use of which drug during anaesthesia may cause muscle spasm
a) Physostigmine
b) Bupreonorphine
c) Fentanyl
d) D-tubocurare

Ans:c

97.Colour of Nitrous oxide cylinder is
a) Grey
b) French Blue
c) Black
d) Black with white arms

Ans:b

98.An anaesthetic agent with boiling temperature more than 75 C is:
a) Ether
b) Halothane
c) Cyclopropane
d) Methoxyfluorane

Ans:d

99.The following antagonize the visceral side effects of neostigmine used in eversal of DTC blockade
a) Atropine
b) Nicotine
c) Pilocarpine
d) Pyridostigmine

Ans:a

ANESTHESIOLOGY Interview Questions and Answers pdf free download ::

One thought on “100 TOP ANESTHESIOLOGY Multiple Choice Questions and Answers pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *