PSYCHIATRY Multiple Choice Questions with Answers :-

1. Delusions in clear consciousness are seen in:
a) Dementia
b) Delirium
c) Schizophrenia
d) Neurosis

Ans:c

2. Impaired consciousness, visual hallucination, hyperactivity and fragmentary delusions are
a) Delirium
b) Dementia
c) Paranoid psychosis
d) Schizophrenia

Ans:a

3.Dementia is seen in all except
a) Schizophrenia
b) Head injury
c) Huntington’s chorea
d) Cannabis

Ans:c

4. Common cause of mood congruent delusions is:
a) Schizophrenia
b) Paraphrenia
c) Paranoia
d) Depression

Ans:d

5.IQ is
a) Mentalage/chronological x 100
b)CA/MAxlOO
c)MA+CA/MAxlOO
d)MA+CA/CAxlOO

Ans:a

6.Which is not a feature of Hyperkinetic child
a) Low IQ
b) Low attention span
c) Right to left dissociation
d) Amphetamine is drug of choice

Ans:c

7.Who introduced cocaine in psychiatry.
a) Freud
b) Jung
c) Miller
d) Stanley

Ans:a

8.Which of the following is a mature defense mechanism
a) Projection
b) Reaction formation
c) Anticipation
d) Denial

Ans:a

9.Most common cause of mood congruent delusion is:
a) Schizophrenia
b) Mania
c)OCN
d) Dementia

Ans:b

10.The most common post-partum psychosis is
a) Mania
b) Depression
c) Dementia
d) Schizophrenia

Ans:b

11.Not a proper match
a) Auditory hallucination – Alcoholism
b) Thought broadcasting-schizophrenia
c) Delusion of infidelity – obsessive compulsive neurosis
d) Delusion of grandeur – mania

Ans:c

12.Suicidal tendencies are least common with
a) Alone
b) Depression
c) Old age
d) Married person

Ans:d

13.Psycho analysis was introduced by
a) Freud
b) Schielder
c) Dale & Denicker
d) Eugen Bluer

Ans:a

14.’Reinforcement’ is used in:
a) Psychoanalysis
b) Hypnoanalysis
c) Abreaction
d) Conditioned learning

Ans:d

15.Dissociation is seen in all except
a) Somnambulism
b) Fugue
c) Multiple personality
d) None

Ans:a

16.Thematic perception test is named after
a) Freud
b) Simon paul
c) Douglas
d) Wechslers

Ans:d

17.That part of mind which is working on reality principle is:
a) Id
b) Ego
c) Super ego
d) Ego-ideal

Ans:b

18.All are features of type A behavior, proposed by Friedman and Rosenman except:
a) Time urgency and impatience
b) Hard driving career orientation
c) Ambitiousness
d) Poor job involvement

Ans:d

19.Vasanthi 45 years, was brought to casualty with abnormal movements which included persistent deviation of neck to right side one day before she was prescribed Haloperidol 5 mgs three times daily from the psychiatry OPD. She also had an altercation with her husband recently. Which of the following is the most likely cause for her mptoms.
a) Acute drug dystonia
b) Conversion reaction
c) Acute psychosis
d) Cerebrovascular accident

Ans:a

20.The commonest cause of mental retardation is:
a) Alkaptonuria
b) Kluver-Bucy syndrome
c) Korsakoffs syndrome
d) Birth asphyxia

Ans:d

21.A Tibetian living in high altitude is now at sea level. His wife died 2 weeks back. He says he has seen his wife twice during this period and she asked him to join her at heaven. The diagnosis is
a) Normal grief reaction
b) Brief reactive psychosis
c) Bereavement reaction
d) Schizophrenia

Ans:b

22.The best account for diagnosis of psychoneurosis is derived from:
a) Verbal accounts
b) Visceral reactions
c) Motor behavior
d) Reaction to environment

Ans:a

23.Ego’s defense mechanism “Undoing” is typically seen in:
a) Depression
b) Schizophrenia
c) Obsessive-compulsive neurosis
d) Hysteria

Ans:c

24.Kalloo, a 24 year old occasional alcoholic has got a change in his behavior. He has become suspicious that people are trying to conspire against him though his father states that there is no reason for his fears. He is getting hallucinations of voices commenting on his actions. What is the most probable diagnosis
a) Delirium tremens
b) Alcohol induced psychosis
c) Schizophrenia
d) Delusional disorder

Ans:c

25.The eight-stage classification of human life is proposed by
a) Sigmund Freud
b) Pavel
c) Strauss
d) Erikson

Ans:d

26.An alcoholic woman was brought to the casualty following a suicide attempt by taking several tablets of diazepam. There is history of previous attempts of suicide by wrist slashing, etc. The type of personality dis order in this woman is
a) Histrionic personality
b)Dependent personality
c) Narcissistic personality
d) Border line personality

Ans:d

27.Patient presents with altered behavior, delusions & hallucination suggest
a) Psychotic disorder
b) Confirms schizophrenia
c) Korsakoff’s psychosis
d) Obsessive-compulsive neurosis

Ans:a

28.All are affective disorder except
a) Depression
b) Obsessive compulsive neurosis
c) Reaction formation
d) Adjustment reaction

Ans:b

29.Commonest psychiatric illness in India is:
a) Schizophrenia
b) Endogenous depression
c) Neurotic depression
d) Anxiety neurosis

Ans:c

30.One of the important defence mechanisms is:
a) Alienation
b) Confabulation
c) Repression
d) Suppression

Ans:c

31.A middle-aged patient was brought to the hospital in stuporous conditions with loss of power in all four limbs. Waxy flexibility of muscle tone in the limbs was detected. The most likely diagnosis is:
a) Hysterical stupor
b) Organic stupor
c) Catatonic stupor
d) Depressive stupor

Ans:d

32. Oedipus complex (given by Sigmund Freud) is seen in:
a) Boys of 1 -3 years of age
b) Girls of 1 -3 years of age
c) Boys of 3-5 years of age
d) Girls of 3-5 years of age

Ans:c

33.The term “Ambivalence” was coined by:
a) Hippocrates
b) Eugen Bleuler
c) Kraeplin
d) Sigmund Freud

Ans:b

34.Which of the following is a dissociative phenomenon
a) Fugue
b)Amnesia
c) Deafness
d) Lack of insight

Ans:a

35.Which is most specific of psychosis
a) Pressure of speech
b) Neologism
c) Incoherence
d) Preservation

Ans:b

36.Lesion in autistic disorder is in
a) Corpus collosum
b) Frontal lobe
c) Temporal lobe
d) Cerebellum

Ans:c

37.Basanti age 27 years, female thinks her nose is ugly, her idea is fixed not shared by anyone else. Whenever she goes out of home, she hides her face with a cloth. She visits to surgeon. Next step would be
a) Investigate and then operate
b) Refer to psychiatrist
c) Reassure the patient
d) Immediate operation

Ans:b

38.Irresistible urge to move about and increased motor activity is
a) Rabbits syndrome
b) Malignant neuroleptic syndrome
c) Akathasia
d) Tardive dyskinesia

Ans:c

39.Which is in first rank symptom described by Scheidner?
a) Echolalia
b)Thought insertion
c) Autism
d) Suicidal tendency

Ans:b

40.The characteristic symptom of Hyperkinetic syndrome is
a) Reduced attention span
b) Mental retardation
c) Extreme shyness
d) Truancy

Ans:a

41.Disturbances of affect include all except
a) Panic
b) Apathy
c) Phobia
d) Obsession

Ans:d

42.30 year old man has decreased sleep, hyper sexuality, sexuaHy promiscuous, had spent a lot of money in last 2 weeks. Diagnosis is:
a) Psychosexual development
b) Mania
c) Schizophrenia
d) Hysteria

Ans:b

43.A false belief unexplained by reality, shared by a number of people is:
a) Superstition
b) Illusion
c) Delusion
d) Obsession

Ans:a

44.hich of the following is a center for recent memory:
a) Parietal cortex
b) Temporal lobe
c) Hippocampus
d) Thalamus and sub thalamus

Ans:c

45.Sleep deprivation leads to:
a) Psychotic behavior
b) Decreased mental alertness
c) Emotional disturbances
d) Anxiety neurosis

Ans:b

46.A person who is a chronic alcoholic is brought to the casualty. When asked he says that he is drinking because of the quarrels with his wife. The defence mechanism is
a) Denial
b) Rationalization
c) Sublimation
d) Projection

Ans:b

47.Fugue state may be seen in:
a) Schizophrenia
b) Hysteria
c) Epilepsy
d) All of the above

Ans:d

48.Mature defence mechanism is seen in
a) Altruism
b) Repression
c) Regression
d) None

Ans:a

49.The following are psychotic disorders except
a) Schizophrenia
b) Mania
c) Psychotic depression
d) Hysteria

Ans:d

50.A person quarrels and hits his neighbor. The next day starts feeling that he is being followed by police and that they may arrest him. He also feels that his neighbors are controlling him by radio waves. Diagnosis is
a)Delusion of persecution
b) Schizophrenia
c) Passivity
d) Thought insertion

Ans:b

PSYCHIATRY Objective type Questions and Answers ::

51.Mental retardation implies
a) Depression of brain
b) Intellectual deficiency
c) Suspicious behavior
d) Emotional disorder

Ans:b

52.Major psychosis is
a) Neurosis
b) Dementia
c) Reactive depression
d) Endogenous depression

Ans:d

53.All are true about hyper kinetic child except
a) Poor impulse control
b) Increase in the anger outburst
c) Right to left disorientation
d) Decrease in attention span

Ans:c

54.A person missing from home, found wandering purposefully, well groomed, has some degree of amnesia
a) Dissociative fugue
b) Dissociative amnesia
c) Schizophrenia
d) Dementia

Ans:a

55.Delirium and schizophrenia differ from each other by:
a) Change in mood
b) Complete consciousness
c) Tangential thinking
d) All

Ans:b

56.Concept of super ego was given by:
a)EricFromm
b) Sigmund Freud
c) Eric Erikson
d) Carl Jung

Ans:b

57.The following are psychosomatic disorders except
a) Hypertension
b) Pepticulcer
c) Cirrhosis of liver
d) Asthma

Ans:c

58.Confabulation means
a) Conversation with imaginary person
b) Misinterpretation of stimulus
c) Perception in the absence of stimuli
d) Making stories to IIII up gaps in memory loss

Ans:d

59.Which category is most prone for suicide
a) Adolescent girl
b) Old man
c) Unemployed youth
d) Married woman

Ans:a

60.One of the following is used to test
a) Eyesenck personality
b) Ink blot test
c)Sentence completion
d) Binet Stanford test

Ans:d

61. Fugue’ state occurs in
a) Head injury
b) Depression
c) Hysteria
d) Mania

Ans:c

62.AH the following are defense mechanisms of ego except
a) Projection
b)Conversion
c) Reaction formation
d) Transference

Ans:d

63.Characteristic feature of psychosis is
a) Mood disturbance
b) Suicidal tendency
c) Autistic tendency
d) Acceptance of other persons delusion

Ans:d

64.The commonest mental illnesses in children are:
a) Mental retardation
b) Infantileautism
c) Enuresis
d) Neuroses

Ans:d

65.Oedipus complex has been described by:
a) Plato
b) Socrates
c) Freud
d) Huxley

Ans:c

66.Preoccupation with body diseases is seen in
a) Obsession
b) Somatisation
c) Hypochondriasis
d) Conversion disorder

Ans:c

67.The most common psychiatric disorder is
a) Depression
b) Dementia
c) Schizophrenia
d) Paranoia

Ans:a

68.Mental retardation implies
a) Depression of brain
b) Intellectual deficiency
c) Suspicious behavior
d) Emotional disorder

Ans:b

69.The classic psychosomatic illness include all of the following except
a) Essential hypertension
b) Rheumatoid arthritis
c) Hyperventilation
d) Bronchial asthma

Ans:b

70.22 year old Babu had a fight with his neighbor’s son. Next day, while going to the bus stop, he felt that 2 uniformed policemen were following him. On reaching home he was frightened and he felt that the neighbors were using radio waves to control his mind. What is his symptom
a) Delusion of persecution
b) Passivity
c) Auditory hallucination
d) Thought insertion

Ans:c

71.Delusion is
a) A feeling of loss of sensation
b) Not able to get proper answer
c) A false belief
d) An uncomfortable sensation

Ans:c

72.Which does not cause dementia?
a) Multiple infarction
b) Huntington’s chorea
c) Alzheimer’s disease
d) Schizophrenia

Ans:d

73.Illusion with loss of consciousness is seen in
a) MDP
b) Delirium
c) Schizophrenia
d) Anxiety Neurosis

Ans:b

74.Dementia is produced by deficiency of vitamin:
a) A
b) D
c) Pyridoxine
d) Niacin

Ans:d

75.Persistent belief in something which is not a fact is
a) Illusion
b) Hallucination
c) Delusion
d) Delirium

Ans:c

76.All are features of Dementia except
a) Impaired memory
b) Loss of judgment
c) Impaired consciousness
d) Loss of learned function

Ans:c

77.The most common cause of organic amnestic syndrome is:
a) Alzheimer’s disease
b) Concussion
c) Hypoxia
d) Vitamin deficiency

Ans:b

78.Biochemical etiology of Alzheimer’s disease relates it to:
a) Acetylcholine
b)GABA
c) Serotonin
d) Dopamine

Ans:a

79.Dementia is seen in all except:
a) Head injury
b) Alzheimer’s
c) chizophrenia
d) Huntington’s chorea

Ans:c

80.Dissociation is seen in
a) Schizophrenia
b) Mania
c) Hysterical conversion
d) Organic brain syndrome

Ans:c

81.22 year old Mahesh had fight with his neighbor’s son. Next day, while going to the bus stop, he felt that 2 uniformed policeman were following him. On reaching home in the evening,he was frightened. He felt that the neighbors were using radio waves to control his mind.What is his symptom?
a) Passivity
b) Delusion of persecution
c) Auditory hallucination
d) Thought insertion

Ans:b

82.Sub cortical dementia is
a) Memory
b) Dyslexia
c) Tactile Agnosia
d) Receptive Aphasia

Ans:c

83.A 68 year old man complaining of hearing voices from the upper floor using abusive language believes that somebody is trying to take away his property. He also does unusual things as wearing his vest over his shirt. He could be suffering from
a) Schizophrenia
b) Dementia
c) Delusion
d) Hysteria

Ans:c

84.Tick the proper answer among the answer provided. Hallucination is a
a) Thinking disorder
b) Disorder of perception
c) Disorder of motor behavior
d) Disorder of consciousness

Ans:a

85.Reversible cause of dementia
a) Post encephalitis
b) Multi infarct
c) Hydrocephalus
d) Senile dementia

Ans:a

86.Following are predispositions to Alzheimer’s disease except
a) Down’s syndrome
b) Head trauma
c) Smoking
d) Low education group

Ans:c

87.In the absence of auditory hallucination, visual or tactile hallucinations are in favour of one
the following conditions
a) Conversion disorder
b) Panic disorder
c) Manic disorder
d) Organic brain syndrome

Ans:d

88.Delusions are found in all of the following disorders except
a) Schizophrenia
b) Psychotic depression
c) Mania
d) Personality disorder

Ans:d

89.False perception without any external stimulus is
a) Hallucination
b) Delusion
c) Illusion
d) Mania

Ans: a

90. Delusion is not seen in
a) Depression
b) Anxiety
c) Schizophrenia
d) Mania

Ans:b

91. Delusion of infidelity on part of the sexual partner is known as:
a) De Clerambault’s syndrome
b) Couvade syndrome
c) Othello syndrome
d) Ekbim’s syndrome

Ans:c

92. Subcortical dementia is seen in all except
a) Parkinsonism
b) Alzheimer’s disease
c) Wilson’s disease
d) Huntington’s Chorea

Ans:b

PSYCHIATRY Interview Questions and Answers pdf free download ::